Arhivă blog

duminică, 8 decembrie 2019

Economia și resursele

Tipuri de resurse: resurse naturale,umane și de capital
Resursele naturale -lucruri care există în mod natural,precum apa,mineralele și copacii.
Resursele umane-oamenii care fac munca necesară pentru funcționarea unor companii.
Resursele de capital-cladiri,unelte și echipamente care sunt utilizate pentru a produce bunuri sau servicii.
Bunurile pot fi:mobile sau imobile
Cost de oportunitate

Dreptatea și egalitatea

Tipuri de dreptate
Dreptatea distributivă înseamnă împărțirea dreapta a bunurilor și egalitatea șanselor
Dreptatea corectivă sau reparatorie -repararea nedreptăților comise
Dreptatea procedurală se referă la respectarea procedurilor legale-nimeni nu trebuie să își facă singur dreptate.
Egalitatea șanselor -este principiul conform căruia toți oamenii sa beneficieze de șanse egale în toate domeniile de activitate fara deosebire de origine etnica, sex, religie, varstă, dizabilități, etc.
Egalitatea în fața legii- este principiul conform căruia fiecare ființă umană trebuie să fie tratată în mod egal de lege și că toți oamenii au aceleași drepturi și aceleași obligații față de lege.
Egalitatea nu înseamnă, totuşi, ca întotdeauna, toţi oamenii să fie trataţi la fel.Principiul egalităţii presupune că în situații particulare,oamenii care se comportă asemănător să fie tratați la fel,iar cei care se comportă diferit să fie tratați diferit în funcție de merite,capacități,nevoi.

vineri, 6 decembrie 2019

Primaria Copiilor

Proiectul Primaria Copiilor susținut de PROEDUS


Cele 9 clase de gimnaziu din Școala Gimnaziala nr.103 vor organiza alegeri pentru functiile de consilier scolar,consilier general,secretar si secretar general
Elevii interesați vor trebui sa isi depuna candidatura si sa tina un discurs in fata colegilor in perioada 9-12 decembrie 2019 .Se vor organiza alegeri la nivelul claselor si se vor stabili castigatorii  pana pe 13 decembrie 2019.Reprezentantii elevilor la nivel de clasa vor detine funcția de consilier școlar -locul 1 si secretar-locul al doilea in numar total de 18.
În urma alegerilor la nivel de clasă se va constitui Consiliul Local al Școlii compus din toți reprezentații claselor numiți Consilieri Școlari.Cei 9 consilieri isi vor organiza o campanie in scoala de promovare pana in data de 17.12.2019.
Reprezentantul elevilor  va fi ales la nivel de școală in data de 18.12.2019 si va deține funcția de Consiler general,iar cel de pe locul al doilea va fi  ales secretar general.
Reprezentantul școlii numit Consilier General,va fi membru al Consiliului General al Copiilor.
Consilierii Generali pot candida pentru funcția de Primar General al Copiilor sau pentru funcția de Viceprimar cu atribuții la nivelul sectorului în care se află unitatea sa de învățământ.
Elevii aleși – consilieri școlari, consilieri generali, viceprimari si primar general al copiilor – vor avea rolul de a identifica problemele de la nivelul unităților de învățământ gimnazial, de a oferi sugestii și de a propune soluții.
Unitatea de învățământ din care provine Primarul General al Copiilor va fi numită PRIMĂRIA GENERALĂ A COPIILOR beneficiind de o distincție în acest sens.

miercuri, 4 decembrie 2019

Personalitați marcante ale culturii românești

Ziua națională-1 decembrie-Top 60 Români
Identitate națională=Apartenența la un popor

Am făcut aceasta activitate,cu elevii,pentru că am considerat că trebuie să promovăm valorile,oamenii care au făcut ceva pentru țara noastră,pentru că am constatat că nu se vorbește despre ei,pentru că a fost ziua națională și în afară de câteva stegulețe și o paradă,nu am simțit că a fost ziua României. Dacă este ziua noastră a românilor,nu ar trebui să celebrăm românii?Iată un top 60 făcut cu elevii,ale Personalitaților marcante ale culturii românești.Fiecare elev a ieșit la tablă și a trebuit sa scrie un nume al unui român,fără ca numele să se repete.Pe urmă i-am împărțit în 4 grupe:
-personalități literare-scriitori și poeți români
-personalitâți istorice-domnitori,regi,oameni politici
-personalități sportive-sportivi români
-personalități culturale...aici am avut o dificultate la a găsi un alt nume deoarece și ceilalti puteau intra cumva la cultura românească,dar am lasat asa și am pus aici inventatori,savanți,compozitori,pictori,sculptori, etc.
Top 60 cu aceia pe care i-au știut elevii de la clasele V-VIII,despre care au învățat la școală sau prin intermediul internetului.Ordinea este aleatorie.Nu am incercat să facem o ierarhie.

GRUPA 1-Literatura
1.Mihai Eminescu
2.Ion Creanga
3.George Cosbuc
4.Ion luca Caragiale
5.Vasile Alecsandri
6.Mihail Sadoveanu
7.Tudor Arghezi
8.George Topirceanu
9.Octavian Goga
10.Ioan Slavici
11.Lucian Blaga
12.Emil Cioran
13.Mircea Eliade
14.Nichita Stanescu
15.Mircea Cărtărescu
16.Marin Preda
17.Marin Sorescu
18.Liviu Rebreanu
19.George Bacovia
20.Nicolae Labiș

GRUPA 2-Istorie
1.Ștefan cel Mare
2.Vlad Țepeș
3.Mircea cel Bătrân
4.Regele Carol I
5.Regina Maria
6.Ecaterina Teodoroiu
7.Mihai Viteazul
8.Regele Mihai
9.Alexandru Ioan Cuza
10.Iancu de Hunedoara
11. Iuliu Maniu
12. Dimitrie Cantemir
13. I.C.Bratianu
14. Neagoe Basarab
15. Nicolae Bălcescu

GRUPA 3-Sportivi
1.Nadia Comaneci
2.Simona Halep
3.Gheorghe Hagi
4.Ivan Patzaichin 
5.Helmuth Duckadam 
6.Gabriela Szabo
7.Lia Manoliu
8.Ilie Nastase
9.Ion Țiriac
10.Gică Popescu

GRUPA 4-Cultură
1.George Enescu
2.Constantin Brâncuşi
3.Aurel Vlaicu
4.Henri Coanda
5.Dumitru Prunariu
6.Traian Vuia
7.Petrache Poenaru
8.Ciprian Porumbescu
9.Gheorghe Zamfir
10.Emil Racoviță
11.Nicolae Grigorescu
12.Nicolae Tonitza
13.Theodor Aman
14.Ștefan Luchian
15.Nicolae Paulescu

duminică, 1 decembrie 2019

MÂNDRU CĂ SUNT ROMÂN!

Ziua Națională este despre noi,românii.Suntem mândri de țărișoara noastră.Suntem mândri de tradițiile și obiceiurile noastre,de conaționali,de tot ceea ce este românesc!
I-am rugat pe elevii mei să facă o temă la educație socială, prin care, fie să povestească despre locuri frumoase din România,vizitate împreună cu părinții,cu bunicii,cu colegii în excursii,sau locuri despre care au învățat la ora de geografie,fie să aleagă o persoană care a însemnat sau înseamnă ceva pentru România și de care suntem mândri că au fost sau că sunt români,o personalitate istorică,un poet,un scriitor,un sculptor,un compozitor,un arhitect,un savant,un inventator,un sportiv despre care au invățat la școală la orele de istorie,religie,muzică,desen,educație fizică,etc.Și mi-au scris despre Eminescu,despre Enescu,despre Brâncuși,despre Ștefan cel Mare,despre Simona Halep,despre Aurel Vlaicu ..și mulți alții.Au demonstrat că sunt mândri de valorile noastre naționale,au demonstrat că au învățat cu drag de la cei mai buni profesori din școala noastră.
Avem trecut,prezent și viitor.Îl avem pe Creangă cu frumoasele lui amintiri din copilărie,îl avem pe Cioran,îl avem pe marele Sadoveanu,pe Blaga,avem castelul Peleș,avem castelul Corvinilor de la Hunedoara,avem ceramica de la Horezu,avem obiceiuri care marchează diferite evenimente din an,avem sărbători creștine,avem patrimoniu și valori culturale,dar cel mai important avem respect pentru diversitate culturală,avem valori și principii.La educație socială învățăm despre solidaritate,empatie,toleranță,învățăm să acceptăm diferențele dintre noi și să fim buni cetățeni ai minunatei noastre țări!
Doamna director împreună cu doamnele învățătoare și cu diriginții de la clasele V-VIII,au decis anul acesta să serbeze Ziua Națională invitând și părinții să se implice,învățându-i pe elevi despre sat,viața la țară,portul popular,tradiții și obiceiuri,biserica satului,case românești,sărbători si folclor.Dar nu a fost numai atât,a fost mult mai mult,a fost despre lucru în echipă,despre colaborare și prietenie,despre colegialitate și despre familie.
Eu, deși nu aveam ore vineri în școală,am venit să îi văd,pe cei mici. dar și pe cei mari la diferitele lor activități la șezătoare,alături de părinți și bunici învățând să coasă,la povești despre satul românesc,îmbrăcați în costume naționale,la cor, cântând cu zâmbetul pe buze frumoasele noastre cântece populare ,imnul național,dar și imnul școlii noastre dragi. Am fost entuziasmată să văd elevii de  primar conlucrând cu cei  de la gimnaziu., ca o  adevărată familie numeroasă,participând la activități,alergând să vadă,să vorbească,să ajute acolo unde era nevoie la decorarea claselor,Am văzut unitate în școală,toți elevii și profesorii fiind legați printr-un singur gând sau mai bine zis un singur  sentiment, puternic ,al dragostei de patrie.M-am simțit mândră că fac parte din acest colectiv minunat al Școlii Gimnaziale nr.103,''Școala dintre castani''!

joi, 28 noiembrie 2019

NOILE CUBURI DE LA VEGETA

M-am inscris si eu de curand intr-o campanie de pe BuzzStore si am fost incantata sa primesc raspuns ca am fost selectata. Am primit acasa produse din gama Vegeta Cub de vita,gaina si legume mai exact cutii de cuburi de 120g  si cutii de cuburi de 60g prin curier.Produsele sunt oferite spre testare.Le-am testat si am fost foarte incantata sa constat,ca sunt delicioase,in orice mancare,supa sau ciorba.De asemenea produsele vin impreuna cu niste retete propuse de Chef Liviu Balint, ambasadorul Vegeta.
Cuburile de la Vegeta imbunatatesc gustul si abia astept sa gatesc, sa le folosesc din nou.#buzzvegetacub #DeBunGust


marți, 19 noiembrie 2019

Nevoi și Dorințe

Am discutat cu elevii despre diferența între nevoi și dorințe.Nevoile reprezintă cerințe sau condiții proprii oamenilor, ca ființe naturale și membri ai societății, fără satisfacerea cărora ei nu pot exista.Am concluzionat că nevoile sunt necesare și nu ne putem lipsi de ele.Dorințele sunt ceea ce ne-ar plăcea să avem,ceea ce ne dorim, dar fără de care putem supraviețui.
Le-am vorbit despre Piramida lui Maslow,am făcut o analiza de nevoi și o listă de dorințe. Apoi am făcut un exercițiu. Elevii au alcătuit o listă de cheltuieli pentru familia Popescu care este compusă din mama, tata și doi copii adolescenți. În vara viitoare își doresc să meargă împreună, o săptămână, în concediu la mare. Am discutat cu elevii despre suma lunară pe care trebuie să o economisească familia Popescu pentru a acoperi toate cheltuielile de concediu.
Am învățat că este util să economisim pentru situații neprevăzute dar și pentru indeplinirea dorințelor. La final elevii au primit o pușculiță și sper ca prin această activitate să devină mai responsabili în distribuirea resurselor de care dispun.


Mulțumim Junior Achievement România!

luni, 4 noiembrie 2019

Îndatoriri ale elevilor

Extras din regulamentul de ordine interioară al Școlii

Elevii  au obligaţia: 
de a frecventa cursurile,
de a se pregăti la fiecare disciplină,
de a păstra curăţenia în spaţiile şcolare,
să poarte asupra lor carnetul de elev, să-l prezinte cadrelor didactice pentru consemnarea notelor, precum şi părinţilor, tutorilor sau susţinătorilor legali, pentru informare în legătură cu situaţia lor şcolară.
Elevii trebuie să aibă un comportament civilizat şi o ţinută decentă, atât în scoală cât şi în afara ei.

Elevii trebuie să cunoască şi să respecte: 
Legile statului; Regulile de circulaţie şi cele cu privire la apărarea sănătăţii; Normele de protecţia muncii şi cele de prevenire şi stingere a incendiilor;  Normele de protecţia mediului;
Elevilor le este interzis să perturbe desfăşurarea orelor de curs (vorbit neîntrebat, atitudine necuviincioasă faţă de profesor, distragerea atenţiei colegilor).
Elevii şi părinţii nu pot solicita şcolii soluţionarea conflictelor declanşate în mediul virtual.

Este interzis elevilor:
Să distrugă documente şcolare (cataloage, foi matricole, carnete elevi etc.);
Să alerge pe holuri, pe scări,
Să deterioreze bunurile din patrimoniul şcolii (inclusiv cărţile şi manualele împrumutate de la bibliotecă);
Să utilizeze telefoanele mobile în timpul orelor de curs fără acordul profesorului;  Înregistrarea şi difuzarea de imagini (foto, video) din incinta şcolii, din timpul orelor de curs, cu excepţia evenimentelor organizate de şcoală şi cu acordul directorului;
Să folosească limbaj şi gesticulaţie triviale, ori expresii injurioase, să aibă comportamente jignitoare, de intimidare, discriminare şi atitudini ostentative şi provocatoare;
Să aibă o ţinută neconformă cu mediul şcolar, extravagantă, excentrică, stridentă, vulgară (la fete - machiaj excesiv, păr vopsit, accesorii stridente; la băieţi - păr lung/ neîngrijit/ vopsit, cercei/ accesorii excentrice, tunsori extravagante);
Să sustragă şi să-şi însuşească bani sau alte obiecte care nu le aparţin;
Să consume sau să incite la consumul de băuturi alcoolice, droguri, ţigări, seminţe, gumă de mestecat, în incinta şcolii şi în perimetrul ei.
Elevilor le este interzis să poarte încălţăminte neadecvată (pantofi sport cu rotile, role etc.) care poate duce la accidentarea lor, sau a altor persoane;
Pătrunderea în grupurile sanitare care nu le sunt destinate;
Să părăsească incinta şcolii în timpul programului.



duminică, 3 noiembrie 2019

Libertate și Responsabilitate

Libertate înseamnă lipsa constrângerilor.
O persoană este liberă atunci când:
Nu este constrânsă de nimeni
Are posibilitatea de a acționa după propria voință
Își poate exprima părerea personală
Poate dispune de propria persoana și de bunurile sale.

Responsabilitate însemna :
Să răspunzi pentru faptele proprii
Să îți respecți promisiunile făcute
Să respecți regulile societății
Să respecți legile

duminică, 27 octombrie 2019

Cum vad elevii imbunatatirea sistemului educațional din Romania

Chestionar Clasele a-VIIIa/Liceul Teoretic Stefan Odobleja
1. CE SCHIMBARI SUGERATI PENTRU IMBUNATATIREA SISTEMULUI DE INVATAMANT ROMANESC?(Daca ai avea o functie importanta ce ai schimba in scoala ?)
2.CARE AR FI AVANTAJELE SI DEZAVANTAJELE ACESTOR SCHIMBARI?(numeste beneficii si costuri)

CLASA VIII-A
Profesorii sa fie testati daca pot controla o clasa galagioasa,
Sa fim lasati sa mancam in timpul orei,
Sa ne imbracam la scoala decent dar in orice culoare dorim,sa avem zile tematice pentru haine,sa fim admisi in scoala cu blugii rupti,
Sa primim pachet cu mancare de la scoala,eventual de la o firma de catering
Pauza mare de 45 minute
Cabinet medicat dotat
Bibiloteca scolii mai mare si cu canapele
Automat in scoala cu sucuri,snacks-uri,etc(Avantaje-elevii nu vor mai dori sa iasa in afara scolii la magazin,nu vor mai intarzia Dezavantaj-coada in pauza)
Camera de recreere ,eventual sa putem ramane sa facem lectiile acolo dupa scoala,dotata cu pc,videoproiector,un fel de after school gratuit
Petreceri in scoala constante,de Halloween,Craciun,Pasti etc
Vineri, seara de vizionare filme in scoala cu colegii
Activitati diverse:sportive,dans,actorie
Inceperea programului mai tarziu cu o ora(Avantaje-o sa fim mai odihniti,mai implicati la ore Dezavantaj-iesim mai tarziu cu o ora)
Mai putine discipline,pastrate doar cele folositoare
La ora de muzica sa ascultam muzica preferata
Sa avem acces la sala de sport oricand
Sa avem ore obligatorii doar romana,matematica si limbi straine restul sa fie optionale alese individual nu colectiv pe clase
Sa nu se mai puna accent pe note,sa nu mai existe presiune pe elevi

CLASA VIII-B
sa se renunte la uniforma scolara,
sa nu mai avem teme pentru acasa, sa se renunte la caiete sa invatam de pe tablete,fara teste,fara note
Table smart,toalete mai curate,cosuri de gunoi pe hol
sa avem un chiosc sau un automat in scoala de unde sa ne putem cumpara mancare(Avantaj-nu mai murim de foame la scoala Dezavantaj-inghesuiala in pauza)
sa avem mai multe ore de sport
sa se introduca ore optionale de gatit,dans modern,dezvoltare personala
sa avem muzica in difuzoare in timpul orelor de curs
sa existe o camera de recreere in scoala
sa avem fanfara scolii,echipa de fotbal a scolii
Orele mai scurte,pauzele mai lungi,o pauza de o ora intre schimburi pentru masa si bineinteles infiintarea unei cantine in scoli sau autoservire,terasa cu mese in curtea scolii unde sa servim masa
Psiholog in scoala,club de actorie,club de pictura,orele de muzica,desen,religie,sport sa fie optionale sa le alegem fiecare cu parintele la inceput de an scolar
Cartile sa le lasam la scoala sa nu ne mai caram cu ele
Mai multe excursii, in saptamana altfel sa ne alegem ce dorim sa facem

CLASA VIII-C
As desfiinta uniforma
As lungi semestrul pana in februarie cum era inainte
Vacanta de iarna 15 decembrie-15 ianuarie
Farmacie in scoala
Sala de festivitati
Calculator si videoproiector in fiecare clasa
Sa nu aiba importanta notele
Afterschool in scoala
Cursurile sa fie dupa preferintele fiecaruia,optionale alese la inceput de an scolar
Sa nu fie peretii din regips
Sa fie doar dimineata scoala indiferent de clasa in care esti,fara schimburi,scoala sa se mareasca,construite mai multe sali de clasa
Cantina in scoala sau macar un tonomat
La baie sa nu lipseasca hartia igienica si sapunul
Curtea scolii amenajata ca un mic parc
Invatamant digital
Sa se renunte la limba latina deoarece nu se mai vorbeste
Autobuz scolar
Sa se puna accent pe cunostintele elevilor,cu ce ramane copilul dupa terminarea scolii

CLASA VIII-D
Fisa disciplinara pentru profesori,sa dea elevii calificative dar doar cu argumente
Vrem cantina in scoala
Fara uniforma
Pauze mai lungi,ore mai scurte
Sa se scoata materiile de umplutura…desen,muzica,sport,astea le pot face copii in timpul liber
Sa nu mai existe note la purtare
Sa nu mai conteze notele,unii elevi copiaza din dorinta de a obtine note mari dar nu raman cu nimic,scoala sa se axeze pe nivelul de cunostinte
Profesorii sa se pensioneze mai devreme,sa avem profesori mai tineri
Autobuze speciale care sa ne aduca la scoala
Petrecere in scoala de sarbatori cum e Craciunul si Pastele
In fiecare clasa sa existe aparatura functionala noua,sa se schimbe calculatoarele invechite
Sa existe aparate de climatizare in clase
Biblioteca mai mare
Cursuri de dezvoltare personala si de orientare profesionala
aparate cu jetoane gratuite pentru elevi cu sandvisuri in locul laptelui si cornului pe care oricum nu le mai primim


luni, 7 octombrie 2019

Călătorii

Mă gândeam să scriu ce țări,orașe am vizitat!Ar fi trebuit să fac un jurnal de călătorie, dar n-am făcut-o! Voi pe unde ați fost? Eu am scris pe scurt aici :
Bulgaria-Sofia 1991,2018
Turcia-Istanbul 1992
Germania-Heidelberg 2001
Suedia - Goteborg-august 2010
Italia -Genova 2001,Roma - aprilie 2016
Grecia -Atena,2003, august 2017
Austria -Viena februarie 2019
Franța-Paris aprilie 2019

duminică, 6 octombrie 2019

Autoritațile statului român

Despre Autoritate.Autoritațile statului român
Lecție clasa a VII-a


Conform Constituției României, autoritățile statului român sunt: 
Parlamentul (autoritatea legislativă), 
Guvernul (autoritatea executivă), 
instanțele judecătorești, Ministerul Public, Consiliul Superior al Magistraturii (autoritatea judecătorească) 
și Președintele României.


Autoritatea legislativă
Parlamentul-adoptă legea
Parlamentul este alcătuit din Camera Deputaților și Senat și este unica autoritate legiuitoare a țării.Parlamentul adoptă legi constituționale, legi organice și legi ordinare.

Autoritatea executivă
Guvernul-pune în aplicare legea
Guvernul este alcătuit din prim-ministru, miniștri și alți membri stabiliți prin lege.Guvernul adoptă hotărâri și ordonanțe.

Autoritatea judecătorească
Instanțele judecătorești-sancționează nerespectarea legii
Justiția se realizează prin instanțele judecătorești Judecătoria,Tribunalul,Curtea de Apel și Înalta Curte de Casație și Justiție. Pe lângă fiecare instanță sunt constituite parchete.

Președintele României veghează la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice.Președintele exercită funcția de mediere între puterile statului, precum și între stat și societate.Președintele României emite decrete.


Manifestarea autorității:
-prin adoptarea unor decizii
-stabilirea unor interdicții
-acordarea unor sancțiuni sau recompense

Obligațiile autorităților:
-sa vegheze la respectarea drepturilor cetățenilor
-sa-i protejeze
-sa asigure rezolvarea pașnică a conflictelor

Controlul autorităților:
-prin separarea puterilor în stat
-cu ajutorul mass-mediei
-prin organizarea de alegeri libere

Cooperarea cetățenilor cu autoritățile:
-pot iniția rezolvarea unor probleme sau adoptarea unor legi
-pot face presiuni
-se pot organiza în asociații

 



marți, 1 octombrie 2019

Rămâi doar o amintire....

Ai rămas doar o amintire. Amintirea ta ma mai bântuie,ce-i drept, din ce in ce mai rar, dar..amintirea ta imi mai provoacă emoție! Aștept ziua in care să spun: Gata! Te-am uitat! Dar nu a venit, NU încă!
De ce? Nu am nici cea mai vagă idee....probabil pentru că eu nu am încetat să mă gândesc din când in când la tine!

Lecții EDUCAȚIE SOCIALĂ/Cultură Civică


  1. CONCEPTE ,VALORI  ȘI PRINCIPII DEMOCRATICE
  2. DREPTURI ȘI RESPONSABILITĂȚI
  3. PRINCIPII  DE DREPT ȘI CONSTITUȚIONALE
  4. DEMOCRAȚIA DIRECTĂ ȘI DEMOCRAȚIA REPREZENTATIVĂ
  5. CE SUNT DEMOCRATIILE LIBERALE?
  6. TOLERANȚĂ ÎN SOCIETATEA DEMOCRATICĂ
  7. MAJORITATE -MINORITATE.CINE DECIDE ȘI ÎN CE MOD?
  8. DESPRE AUTORITATE-AUTORITĂȚILE STATULUI ROMÂN
  9. AUTORITATEA IN REGIMURI DEMOCRATICE
  10. AUTORITATEA IN REGIMURI NEDEMOCRATICE
  11. CETATEANUL SI AUTORITATEA
  12. EXCESUL SI LIPSA DE AUTORITATE
  13. LIBERTATE PERSONALA SI LEGE
  14. LIBERTATE SI PRIVARE DE LIBERTATE
  15. DREPTURI SI INDATORIRI CETATENESTI
  16. PARTICIPARE CETATENEASCA SI RESPONSABILITATE
  17. CE ESTE DREPTATEA?
  18. TIPURI DE DREPTATE
  19. EGALITATE ȘI DREPTATE
  20. EGALITATEA ȘANSELOR ȘI EGALITATEA ÎN FAȚA LEGII
  21. DREPTATE ȘI NEDREPTATE
  22. JUSTIȚIE ȘI LEGE
  23. PROPRIETATEA
  24. DREPTUL DE PROPRIETATE
  25. FORMELE ȘI EVOLUȚIA PROPRIETĂȚII
  26. PATRIOTISM
  27. PATRIOTISM ȘI INTEGRARE EUROPEANĂ
  28. IDENTITATE PERSONALĂ ȘI IDENTITATE NAȚIONALĂ
  29. SISTEMUL POLITIC ÎN ROMÂNIA
  30. CETĂȚENIA ȘI PRACTICI DEMOCRATICE
  31. DREPTURILE CONSUMATORULUI
  32. MASS-MEDIA ȘI OPINIA PUBLICĂ
  33. CONSTITUȚIA ROMÂNIEI
  34. LIBERTATEA PRESEI.MANIPULARE SI PERSUASIUNE
  35. DREPTUL LA ASOCIERE-ORGANIZAȚII NONGUVERNAMENTALE
  36. PARTIDELE POLITICE
  37. ALEGERILE ȘI VOTUL
  38. EDUCAȚIE PENTRU CETĂȚENIE DEMOCRATICĂ
  39. TRADIȚII ȘI OBICEIURI.PATRIMONIUL NAȚIONAL
  40. COMUNICAREA INTERCULTURALĂ

DREPTURILE OMULUI

Lecție Clasa a-VIIa
Drepturile omului-istoric
Cele mai importante documente:

  • Codul lui Hammurabi scris în jurul anului 1760 î.Hr-in BABILON unul dintre cele mai importante orașe ale lumii antice
  • Legea celor XII Table-anul 449 î.Hr -cea mai importanta lege romană
  • 1215-Magna Carta Libertatum Marea Cartă a Libertăților,Anglia
  • 1679-Habeas Corpus Act- Anglia
  • 1689-Bill of Rights - Declarația Drepturilor-Anglia
  • 1776-Declarația de independență a Statelor Unite ale Americii
  • 1789-Declarația drepturilor omului și ale cetățeanului-Franța
  • 1948-Declarația Universală a Drepturilor Omului adoptată de O.N.U
  • 20 noiembrie 1989-Convenția O.N.U cu privire la Drepturile Copilului

miercuri, 25 septembrie 2019

Majoritate-minoritate

Toleranţa ca atitudine=Acceptarea diversitatii.
Majoritate-minoritate. Cine decide si in ce mod?

Principiul respectarii vointei majoritatii si protectia minoritatilor
teoria contractului social-Jean-Jacques Rousseau
Tirania majoritatii-abuz de putere
Conform recensământului din 2011, populația minoritară reprezintă un procent de 11% din totalul de 20,1 milioane de locuitori

Minoritati nationale
-maghiari,
- rromi ,
-ucraineni,
- germani,
-turci,
- ruși-lipoveni,
 tătari, sârbi, slovaci, bulgari, croați, greci, evrei, italieni, polonezi, cehi etc.

Drepturile minoritatilor
Constitutia Romaniei-Dreptul la identitate-art 6
Legea 86,legea 33/1995
1992-Declaraţie ONU cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, religioase şi lingvistice

TOLERANŢA înseamnă cunoasterea, recunoasterea si acceptarea modului de a fi,al persoanelor si grupurilor.Toleranta nu inseamna renuntare la valori,ci respectarea valorilor morale si a demnitatii umane,respectarea drepturilor omului.

Acest lucru presupune:
 ~să nu considerăm că cei care au opinii diferite sunt duşmanii noştrii;
 ~să acceptăm că, uneori, opiniile noastre  pot fi greşite;

Acceptarea diferentelor NU inseamna renuntarea la opiniile si convingerile noastre,ci presupune exprimarea acestora in asa fel incat sa nu fie incalcat dreptul celorlalti de a-si exprima opiniile si convingerile. Pe de alta parte NU putem accepta in numele tolerantei abateri de la valorile morale sau incalcarea demnitatii umane.NU putem fi indulgenti din exces de toleranta sa acceptam distrugerea unor bunuri sau furtul pentru ca ar fi vorba de persoane cu un alt mod de viata.

18 decembrie – Ziua Minorităţilor Naţionale

joi, 5 septembrie 2019

Bărbatul cu tricou turcoaz

    Iar am întâlnit un bărbat pe strada cu tricou bleo-turcoaz. Stii exact culoarea pe care tu o purtai uneori. Tricourile tale de la magazinul New-Yorker. Oare le mai porți? Nu,nu erai tu. Era mai gras și mai urât. Ma uit la bărbații de pe stradă care poarta culoarea ta. Culoarea in care veneai uneori sa te vezi cu mine. Mi-a rămas întipărită în minte și o asociez cu tine. Nu știu de ce! Poate că atunci când purtai culoarea aia m-am simțit bine alaturi de tine. Poate și când purtai alta culoare a fost bine. Nu eram certați.Eram împreuna.Dar in schimb am inceput sa ocolesc pe cât posibil locurile din Bucuresti in care mă plimbam cu tine. Le evit! Le ocolesc..deoarece îmi provoacă amintiri dureroase. Si cu toate astea încă sper că omul acela de pe strada cu tricoul turcoaz ai putea fi tu.Ca te întorci și mă privești. Si că mă iei în brațe! Și mă săruți! Dar din păcate nu ești tu..și trec mai departe cu gândurile mele.

miercuri, 28 august 2019

Idei creative

Cum sa creezi o masca haioasa!

Cand ma plictisesc,imi vin tot felul de idei cum sa imi petrec timpul liber. Intotdeauna am fost atrasa de produsele hand-made si ma tot straduiam sa imi iasa si mie.
Mai demult,crosetam tot felul de pulovere sau fulare pe care ulterior nu le purtam,coseam tablouri pe care nu le atarnam pe pereti,am facut semne de carte pe care nu le foloseam din simplul motiv ca nu le gaseam cand aveam nevoie de ele.

 Asa ca..m-am gandit la o masca..haioasa...sau masca gen..mastile venetiene. Oricum nu a iesit ce ma gandeam eu,dar a iesit ceva. Asa ca orice doriti sa faceti,merita incercat,nu se stie niciodata ce iese,sau la ce iti foloseste. 
Important este ca m-am distrat,am facut ceva creativ,chiar daca un pic copilaresc. 
Primul pas -am luat o papusa ,am aplicat pe fata ei hartie de ziar si lipici prin metoda papier-manche  si m-am gandit ca voi face o matrita draguta pentru o masca.Am lasat-o la uscat. Intre timp m-am dus la un magazin de materiale de constructii si am cumparat 2 kg de ipsos pentru modelaj pe care am dat doar 5 lei.
Dupa ce s-a uscat masca,am facut un amestec de ipsos cu apa,am turnat in matrita mea si am pictat-o cu tempera.
Din pacate matrita se strica si trebuie facuta iar o alta matrita pentru alta masca. Iata rezultatul incercarilor mele.

sâmbătă, 3 august 2019

O lume mai buna!

Mie personal fiica mea mi-a facut viata mai frumoasa,iar viata vazuta prin ochii ei m-a facut sa fiu mai buna,mai intelegatoare,mai optimista. Prin inscrierea si participarea la un concurs in care a trebuit sa isi creeze singura o poveste,un personaj si sa isi editeze un filmulet video mi-a dovedit inca o data ca este capabila sa faca orice isi doreste,deoarece este o fata responsabila,perfectionista si foarte muncitoare.Ea a complicat putin lucrurile si nu a creat doar un personaj,a facut trei, toate perfecte,desi asta a insemnat munca in plus.Sunt mandra de ea. A scris o poveste despre suflet,pe care a schimbat-o,a imbunatatit-o astfel incat sa fie cat mai buna. Ceea ce prezint aici este forma necizelata a povestii,deoarece nu a lasat-o in aceasta forma,eu doar salvand-o in telefon.
''Ne dorim o lume mai frumoasă,mai buna ,iar faptele bune ne aduc mai aproape unii de ceilalți,ne conferă o stare minunată pe interior.Se spune despre oamenii care se comporta frumos că au suflet bun și că faptele bune,ajutorul dat celorlalți chiar ca au puterea sa ne încălzească  sufletul.Sta in puterea fiecăruia dintre noi sa răspândim bunătatea,sa fim recunoscători pentru ceea ce avem,sa fim empatici,sa evitam situațiile mai puțin plăcute.Eu cred că fiecare om are ceva bun in el și mai cred că orice greșeală poate fi îndreptată.In viața trebuie sa faci lucrurile cu drag.Iubeste oamenii din jurul tau,scoate in evidenta faptele lor bune,pastreaza-ti sufletul curat in orice acțiune,trăire,gând.
Eu sunt mandra de sufletul meu,cred in conceptul reîncarnării sufletului într-un trup carnal.
Doctrina reîncarnării provine din Antichitate,având originile in Orient,dar și în Grecia Antica.Sufletul este nemuritor,el călătorind în timp,in diferite trupuri.Fiecare reîncarnare într-un corp fizic ajuta sufletul sa evolueze ,fiecare existența anterioară pe acest pământ ne face să trăim mai înțelept,sa luam decizii mai bune decât în viața anterioară.Nimic nu este întâmplător.Totul este supus legii Karmei.Legea cauzei și a efectului.Ce am făcut într-o viață anterioară se răsfrânge în viața prezentă,iar ceea ce facem în viața prezentă ne poate influenta viața următoare.Existenta sufletului nu a fost dovedită științific,fiind un concept fictiv,la fel ca și existența spiritului .De multe ori folosim expresia" trup și suflet" atunci când suntem implicați cu toată ființa noastră într-o acțiune,atunci când iubim,când ne dăruim.Sufletul unui om este considerat sediul puterii mentale,intelectuale și emoționale,caracteristice ale creierului,iar atunci când spunem că ne păstrăm sufletul curat înseamnă că acționăm cu mărinimie,bunătate fata de ceilalți semeni ai noștri.
Exista o teorie a legii atracției care susține că oamenii se reîncarnează in grupuri compacte de entități.Toate sufletele care sunt legate între ele se nasc și trăiesc în aceeași perioadă de timp ,chiar daca sunt la kilometrii distanta unele de altele,ele reușesc să se întâlnească.Legaturile dintre trup și suflet se realizează cu ajutorul matricei astrale,existând o conexiune între ele.In momentul in care un om moare trece din planul terestru in cel astral având o vibrație specifica fiecaruia.Unele suflete sunt mai luminoase,acest lucru definind faptul că în viața ei au fost buni ,că au ajuns la un grad de dezvoltare mai evoluat,iar sufletele întunecate sunt caracterizate prin fapte rele pe pământ.De aceea sufletul trebuie să treacă prin nașteri și morți succesive pentru a se putea purifica,să ajungă la dăruire,iertare,iubire,cunoaștere, adevăr și înțelepciune.Pentru a își însuși aceste vibrații,sufletul trece prin toate păcatele lumii,prin deznădejde și extaz,prin ura, mânie,pasiune,prin sărăcie și abundența.
Astfel sufletul participa la un ciclu existențial continuu nastere-moarte-renastere determinat de faptele bune sau rele pe care le-a săvârșit într-o viață anterioară.''

marți, 23 iulie 2019

Vacanta

Am reușit azi 22.07.2019 sa revin din sejurul de la mare..

O sa relatez povestea vacantei mele pe scurt.Totul a început când am primit voucherele de vacanță de la serviciu în valoare de 1450 lei.Bineinteles că la acești bani ne-a oprit impozit pe salariu. dar fericita că le-am obținut si anul acesta..am zis sa le cheltuiesc la mare cu familia.E greu sa găsești cazarea la mare in perioada asta cu tichete de vacanță.Trebuie sa găsești locații care au contracte cu firmele care fac aceste tichete pentru a își primi banii..am zis că o iau pe sora mea si pe fata ei în vacanță cu mine si sa merg și eu cu fata mea 3 zile la mare.Ea.a vrut să îl iau și pe Radu...ca să mergem cu el cu mașina.In momentul când am acceptat asta..surioara mea a preluat controlul.A început să mă bată la cap sa fac rezervări peste rezervări...planuri cum și unde mergem..in ce perioada... etc. Eu tot incercam sa rezerv dar primeam doar negații...nimeni nu avea cazare .Începusem să mă gândesc să renunț..mai ales că Isabela ar fi mers cu mine aproape forțată pentru că avea altceva mai important de făcut iar mama mea e disperata că a pierdut administrarea Băilor Telega unde și-a petrecut o parte din viața,unde a pierdut tot ce a agonisit....dar asta e o alta poveste.Tot sora mea a venit cu ideea salvatoare să îl rugăm pe Radu sa încerce și el să facă rezervare .A găsit la complexul Turistic Sailor de pe 19 pe 22 iulie în statiunea 2 mai .Ok.Am plecat la mare cu toții..cu o grămadă de bagaje...ale noastre și ale Isabelei cu farduri,costume,laptop ,aparat foto și toate cele necesare pentru filmulețul pe care Isabela trebuie sa îl realizeze într-un timp relativ scurt.Am ajuns la mare,ne-am cazat..am stat și când mai era o noapte de stat..hop surpriza...surioara mea se hotărăște să plece..lasandu-ma pe mine și pe Isabela cu toate bagajele acolo.Pentru mine și fata mea a fost un șoc.Nu numai pentru faptul că am platit eu cazarea cu acele bonuri pentru toți 5...ci pentru că sora mea a putut să facă acest lucru.Daca eram o străină pentru ea și tot nu ar fi trebuit sa faca așa ceva.Radu  ..cel care era cu mașina a plecat cu ea și cu Diana..fara sa se uite în urma..fara sa ii intereseze ce se întâmplă cu noi.Nu puteam să îmi revin...indiferent ce gândea ea...că era nervoasa..că avea motivele ei ..așa ceva nu se face.Nu unei persoane care îți este apropiată.Eu ce pot sa spun decât că am inceput să mă gândesc că această ființă umană....s-a comportat cat se poate de inuman.Fara scrupule,fara pic de caracter, fara remușcări,fara recunoștință...că totuși....o adusesem la mare..fir-ar sa fie!Asta se întâmplă în jurul orei 20 cand Isabela inca realiza machiajul pentru concursul Nyx Face Awards. In jurul orei 22 Isa a reusit sa termine,am filmat un pic si ne-am bagat la somn,dupa ce ne-am facut bagajul.A doua zi de dimineata,ne-am dus o ora pe plaja,am cumparat cate o sticla de apa si la ora 10 dimineata am comandat un taxi sa ne duca la gara Mangalia. Camd am ajuns acolo,ni s-a spus ca nu sunt bilete disponibile decat din Constanta la un tren de la ora 13. Am luat biletele si am plecat cu autobuzul spre Constanta. Autobuzul desi nu oprea in statiuni si trebuia sa faca maxim o ora a facut pe drum 2 ore si ceva. Am ajuns la gara din Constanta la ora 13.05, Bineinteles ca am pierdut trenul!
Am stat sa luam alte bilete,ne-au zis ca mai sunt doar bilete pentru un personal care pleaca la 14.30 sau un rapid la ora 18.55. Bineinteles ca am ales sa plecam mai repede de acolo si am luat bilete la acel personal,nestiind ca vom ajunge in gara Obor la orele 20. Acasa am ajuns pe la ora 21.Cam asta a fost experienta mea neplacuta la mare!

vineri, 14 iunie 2019

A venit vacanța!

A venit vacanța!Iar eu bineînțeles că m-am gândit să plec spre Telega.Era ora 15.Facusem bagajele și ies din casa zâmbitoare.Fara să știu ce aventura urma să înceapă!Îmi zic..am bagaje iau un taxi până la gară.De unde...nu apărea nici unul în stația de taxi.Ma urc in autobuz.Nu-i nimic.Ajung ok la autogara...după lungi opriri la semafoare.Ce să-i faci!Sunt obișnuită cu traficul din București.La autogara ora 16.02.minute.Tocmai aflu că a plecat maxitaxi la 16.Ma interesez..următorul va fi la 18.15.Caldura mare.Sandalele încinse aproape se lipesc de asfaltul fierbinte.Imi zic..nu-i nimic mă duc la gara Primul tren spre Campina la 16.39.Ma duc să iau bilet.Ma prinde ora 17.15 la coada la bilete.Ajung in fata .Îmi spune..la 17.30 nu mai avem bilete,la 18.00 nu mai avem bilete.Doar la 20.30.Raspund.Nu mulțumesc! Renunț.Aflu in gara că există și trenuri particulare.Ma duc iau bilet.Pleaca la 18.06.Regio.O sa ajung la 20.30.In tren înghesuială mare.Nu-i nimic !Aventura continua!Trăiască transportul in comun!Va pup!Va scriu când ajung!

duminică, 12 mai 2019

Poveste adevarata!


De cand am aflat ca sunt insarcinata,viitoare tanara mamica imi doream bineinteles copilul meu sa fie fata! Chiar de la inceput m-am gandit la numele Francesca.Se spune ca atunci cand esti gravida iti poti influenta copilul .Primul lucru a fost sa ma las de fumat,am zis ca trebuie sa o fac pentru ea,pentru sanatatea ei.Dupa ce a venit pe lume,am inceput sa imi dau seama cat de mult depinde de mine ,era atat de micuta si firava incat imi venea sa o tin mereu in brate iar atunci cand adormea ii vegheam somnul. Bebelusii viseaza si zambesc in somn atat de frumos,mi-era tare drag de ea.Am redescoperit lumea prin ochii copilului meu si m-am bucurat alaturi de ea de fiecare floricica intalnita in drumul nostru.Aveam o mica printesa de care aveam grija.Cu timpul am realizat ca ea este Universul meu si ca nu voi mai concepe viata decat alaturi de ea.Nu stiu de ce nu cred in povesti,dar cred in realitate.Iar realitatea mi-a dovedit ca iti poti influenta copilul. Nu stiam acest lucru atunci cand fetita mea fiind la gradinita a fost foarte suparata ca o tunsesem scurt. Avea o colega cu parul foarte lung ,pe care copii o poreclisera Alba ca Zăpada. A venit acasa plangand si mi-a spus ca ea nu o sa fie niciodata frumoasa,ca pe ea nu o place nimeni pentru ca are parul scurt.Mi-a spus atunci sa nu o mai tund ca pe ea o doare.Am consolat-o atunci ca fetitele care nu sunt placute de baieti atunci cand sunt mici,cand se fac mari devin foarte frumoase..Bineinteles ca asa s-a si intamplat!Dealtfel eu desi nu eram o persoana avuta,eram chiar destul de modesta,fata mea de mica se comporta ca si cum era printesa cu bobul de mazare. Pretentioasa si foarte eleganta. Dar nu era fandosita. Mereu eu ii spuneam ca ea este printesa din poveste!Primul concurs de Miss la care a participat a fost in Scoala Gimnaziala,concurs organizat in scoala ei cu ocazia venirii unor elevi din strainatate prin programul Comenius. A luat atunci locul 3. Pe urma fiind in liceu la 17 ani a participat la un casting,a fost aleasa,a participat la un concurs de Miss Litoral si a luat premiul Miss Eforie Nord. In urmatorul an a participat la alt concurs fiind aleasa Miss Photogenic,la urmatorul concurs era deja la Universitate asa ca s-a dus la Miss Universitas unde a luat premiul Special. Intre timp invata s-a mentinut la buget,muncea,se ducea la filmari la sedinte foto,la reclame tv. Incepuse sa castige bani. A participat la Miss Universe si a castigat titlul de First Runner Up.Intre timp s-a si angajat ca Digital Ambasador la Google,part-time,iar in ultimul an de facultate si-a deschis propriul business. Lucrarea de licenta si-a facut-o despre afacerea ei,iar acum este la master tot la un loc de la buget.Anul acesta are 22 de ani si s-a inscris la un concurs de Miss unde a castigat titlul de Miss Romania. Urmeaza sa plece la etapa internationala iar eu personal am emotii! Ea are incredere in fortele proprii,este optimista si vesela.Stie ca concursurile de miss sunt deobicei aranjate locurile 1 se dau uneori pe pile,a vazut la Miss Diamond cum a fost,nu vrea titlul suprem decat daca e pe bune! Sper sa fie! 


Ne vrem demnitatea inapoi!

Am intrat in invatamant in 2011,dupa ce divortasem si aveam un copil de crescut in varsta de 14 ani.Sunt licentiata si masteranda in Drept si eram jurista la o firma. Inainte fusesem lucrator comercial. M-am gandit la vremea aceea ca invatamantul chiar daca nu este bine platit,imi va permite sa am timp mai mult pentru a asigura toata atentia mea fetei mele care fiind la varsta adolescentei avea nevoie de mine.Am sustinut examenul de titularizare si am primit in sedinta publica 2 scoli ,nu am avut norma intreaga unde am inceput sa fiu profesor de Cultura Civica.Mi-am dat seama ca ceea ce faci la clasa nu are nici o legatura cu examenul si inca din acel an am inceput sa merg la cursuri de formare continua,pentru a ma pregati mai bine atunci cand apar in fata copiilor.Am continuat sa merg la titularizare in fiecare an si sa ocup post la scoli diferite,neavand dreptul la continuitate si negasind intotdeauna acelasi scoli. In 8 ani am fost la 18 scoli,deoarece Cultura Civica fiind predata la clasele a VII si a VIII a erau 2,3,4,5 sau 6 ore in fiecare scoala,anual avand norma formata din 3-4 scoli diferite de cele la care fusesem in anii precedenti. In anul 2014 cand s-a luat decizia ca orele de Cultura Civica sa fie date consilierilor psihopedagog din scoala si directorilor de gradinite,desi luasem la titularizare nota peste 7 ca in fiecare an,surpriza a venit in vara cand la sedinta publica nu existau ore la disciplina Cultura Civica. M-am gandit sa merg la inspectoratul sectorului 3 unde am sustinut examen pentru ocuparea unui post ca invatator si am luat un post in septembrie in sedinta publica,dar cand m-am prezentat la scoala aleasa de mine directorul mi-a spus ca postul este ocupat. M-am reintors la inspectorat unde inspectorul mi-a dat o alta scoala. Din pacate a trebuit sa sustin al treilea examen din acel an pentru un post. Am ajuns la o scoala care mie acum imi este foarte draga! Cativa ani am fost invatator ,in anul urmator fiind platita cu 696 de lei ca necalificat in conditiile in care apartamentul in care stateam al mamei mele fusese luat de banca si eu cu fiica mea executate silit.Neavand bani sa ma mut cu chirie,m-am reintors in apartamentul de 2 camere al fostului sot,tatal copilului meu,cu care nu facusem partaj,el intre timp imbolnavindu-se de screloza multipla, o boala ingrozitoare iar din cauza suferintei a devenit un om insuportabil.Eu cu fiica mea imparteam sufrageria,era eleva de liceu si isi dorea sa poata sa aiba si ea camera ei si sa isi invite prietenii acasa la ea.Pentru ca plateam 2 parti din cheltuielile in casa,ma duceam si la un after school dupa-amiaza sa pot sa ii ofer macar mancare si imbracaminte fetei mele.La asta se reducea castigul meu,drept pentru care fiica mea a inceput sa isi gaseasca job-uri part-time din clasa aXIa,iar in anul cand a dat bacalaureatul  nu a mai lucrat,a stat sa invete ,a luat cu 9,60 si a intrat la 3 facultati la buget,ramanand pana la urma la una din ele,unde a terminat acum si urmeaza masterul tot la buget.Eu in 2017 de cand s-a introdus si Educatia Sociala am reusit sa iau ore pe disciplina mea, am luat titularizarea cu 8.61,iar in 2018 cu 8.98. In anul 2018 am dat si definitivatul si l-am luat cu 8.28.Am obtinut continuitate in 3 scoli ,dar in vara anului trecut surpriza a venit iar de la sedinta publica cand una dintre cele 3 desi imi daduse acordul C.A,numele meu nu aparea,asa ca am luat in completare o alta scoala. Noroc ca dadusem si examen in 2018 si nu am mers doar pe continuitate,ca ramaneam fara norma intreaga. Anul acesta scolar m-am gandit sa depun si eu dosar la titularizare cu 253,am alergat la 7 scoli in care fusesem in ultimii 2 ani sa iau adeverinta ca nu am fost sanctionata disciplinar asa cum se cerea,desi aveam calificativele Foarte bine de la toate scolile ,am fost sa fac cazierul judiciar,sa iau adeverinta medicala, iar in perioada inscrierii nu ne-au primit dosarele,ne tot duceau cu vorba sa mai venim si in zilele urmatoare,stateam cu orele pe la usa inspectoratului cu dosarele in mana intrebandu-ne ce vom face!
Ne vrem demnitatea inapoi!
Semnat un profesor suplinitor  

vineri, 15 martie 2019

Revista Școlii Gimnaziale Nr.103

Sunt foarte entuziasmata ca am reusit sa fac o revista scolara si am reusit sa luam premiul 1 la concursul de reviste scolare pe sector la sectiunea noastra!Iuhuu!Deci munca mea ,a colegilor colaboratori si a elevilor a fost rasplatita!
Revista scolii gimnaziale nr 103-Scoala dintre castani aparuta in anul scolar 2018/2019
nr 1-10 februarie -10 martie 2019
nr 2.-10 martie -10 aprilie 2019
nr.3-un nr festiv al revistei
nr 4- 10 aprilie -10 mai 2019
nr.5-10 mai -10 iunie 2019
Voi continua cu revista si anul scolar urmator! Sper!

luni, 11 martie 2019

Verifică-ți cunoștințele la Cultură Civică


Cât durează mandatul Președintelui României ?
La ce vârstă poți candida la funcţia de președinte al statului român?
Cine a formulat principiul separării puterilor in stat?
Ce vârstă trebuie să ai pentru a candida la funcţia de senator?
Cât durează mandatul unui parlamentar?
Cui ne putem adresa daca ne sunt incălcate drepturile in calitate de consumator?
Ce vârstă trebuie să ai pentru a candida la funcţia de deputat?
La ce vârstă ai drept de vot ?
Cum se dobândește cetâțenia?
Prin ce modalitați poți dobândi dreptul de proprietate?
Ai dreptul să împrumuți cărţi de la bibliotecă.Ce îndatoriri ai?
Ce responsabilitați ai legate de dreptul la un mediu curat?
Copiii au dreptul la educaţie.Ce obligații  au?
Orice copil are dreptul la o familie.Tu ce responsabilități ai față de membrii familiei tale?
  Cum se comportă un bun cetățean?

marți, 12 februarie 2019

RAPORT DE ACTIVITATE

An școlar 2018/2019
Semestrul I

Proiectarea activității
Planificările au fost întocmite în concordanţă cu programa şcolară, respectându-se termenele de predare;
Au fost proiectate și unitățile de învățare aferente semestrelor I+ II;
Realizarea activităților didactice
În predare am utilizat strategii didactice care asigură caracterul aplicativ al învăţării şi formarea competenţelor specifice. Am urmărit realizarea lecțiilor din perspectivă transdisciplinară îmbinând activităţile individuale cu cele frontale şi pe echipe.
Am folosit în orele de Cultura Civica /Educatie Sociala materialele didactice din dotare;
Comparativ cu nivelul înregistrat la testele inițiale se constată progresul elevilor în achiziționarea cunoștințelor și deprinderilor măsurate prin competențele specifice ale disciplinei.
Participare la întâlnirile Consiliului Profesoral.
Evaluarea rezultatelor învățării
Subiectele testelor/modul de rezolvare au fost discutate cu elevii, corectarea fiind realizată împreună cu aceștia.
Notarea a fost realizată ritmic;
Pentru evaluare au fost folosite teste sumative, lucrări practice dar și metode alternative de evaluare (autoevaluare, proiectul, participarea la activități extracurriculare, la concursurile școlare);
Formularea itemilor -în concordanţă cu obiectivele evaluării, conţinuturile evaluării şi standardelor de performanţă;
Metode folosite sau preconizate pentru obţinerea progresului şcolar :
consultaţii cu elevii față în față sau pe grupuri special create;
folosirea metodelor alternative de evaluare care să creeze o atmosferă mai destinsă;
elevii au fost îndrumaţi asupra modalităţilor de învăţare eficientă;
teme realizat în echipe (stimularea elevilor mai slab pregătiţi, care învaţă mai uşor de la colegi);
Contribuția la dezvoltarea instituțională și promovarea imaginii școlii
M-am implicat in proiecte de educatie financiara prin inscrierea claselor la care predau la programele internationale JUNIOR ACHIEVEMENT Romania si la Proiectul Cetateanul sub coordonarea Institutului Intercultural Timisoara.
Am obținut rezultate deosebite în pregătirea elevilor în atingerea obiectivelor specifice impuse de curriculumul școlar, materializate în progresul elevilor la clasă, rezultate obținute cu clasa și individual.
Managementul carierei si al dezvoltarii personale
Am participat la cursuri de perfectionare si activitati de voluntariat :
in perioada 11-20.10.2018-program de formare continua-la Liceul Teoretic Jean Monnet-VALORIZAREA INSTITUTIEI DE INVATAMANT PRIN OPTIMIZAREA SI EFICIENTIZAREA COMUNICARII SI RELATIONARII-19 credite-Dascalimea Romana
Ora de net-Organizatia Salvati Copiii Romania
„Școala Bucureșteană Dezbate-Alege!”
Proiectul national "Scoala romaneasca intre deziderat si realizare"
 pe 8.11.2018 cursul "Promovarea educatiei de gen in scoli"-prin programul RIGHTS,EQUALITY and CITIZENSHIP al U.E
Programul de educatie financiara"Sa vorbim despre piata financiara nebancara"-Autoritatea de supraveghere financiara(A.S.F)
in perioada 11.10-18.12.2018-Program de formare de formatori"Educatie si Competenta Bancara pentru profesori"-20 de credite-Institutul Bancar Roman
curs 9-25.11.2018-Rolul Comunicarii didactice in gestionarea clasei de elevi-15 credite-Proedus-Civitas

Data: 11.02.2019            PROFESOR :Ana-Maria G.                                             

luni, 11 februarie 2019

Concepte,Valori si Principii democratice

Concepte si valori:democratie,drepturile omului,dreptate,egalitate,responsabilitate,libertate,proprietate,toleranta,solidaritate,demnitate umana,patriotism,autoritate,comunitate,integrare,minoritati etnice

Principii democratice: domnia legii,separarea puterilor in stat,pluralism politic,reprezentativitatea,respectarea vointei majoritatii si protectia minoritatilor.

Declaratia Universala a Drepturilor Omului
Art.1Toate fiintele umane se nasc libere si egale in demnitate si in drepturi.

Libertatea fiecaruia porneste de la respectarea legilor.
Libertatea nu consta in faptul ca oamenii pot face tot ce doresc, ci in faptul ca ei nu trebuie sa faca ce nu doresc. Jean Jacques Rousseau

Patriotismul este convingerea că ţara ta este superioară celorlalte din cauză că tu te-ai născut acolo.George Bernard Shaw