luni, 21 decembrie 2015

Dezamagire

        Sunt inca a ta..desi sunt dezamagita….erai dator cu un pupic de data trecuta.Nu te-ai grabit sa mi-l dai..din contra..mi-ai dat dezamagiri si asteptari. De ce ma mai agat de tine? Pentru ca eu am crezut in tine..pentru ca eu am nevoie de tine,am inca nevoie de un prieten..caruia sa-i vorbesc.Stau inchisa in casa…da sunt in vacanta…am timp destul..Am timp sa ma gandesc  la toate. Ma gandesc ca inca te vreau,ca inca sufar din cauza ta,ca inca nu ma pot dezlipi de tine. Dar nu asa…niciodata nu am vrut sa fie asa…
As  vrea de data asta sa te defiintez…sa iti spun tot ce am pe suflet,sa te ranesc asa cum ai facut-o si tu…dar ce as castiga? Cu ce m-ar incalzi chestia asta? Tot incerc sa iti spun ca inca tin la tine,desi nu meriti,desi nu imi oferi numic,decat clipe de neliniste si suferinta.
A fost prima oara cand am preferat sa nu ma ridic din pat pentru tine,am preferat sa dorm ca sa nu ma pot razgandi,pentru ca nu ai zis nimic .Eram adormita si nu imi dadeam seama daca tu chiar vrei sau faci misto de mine? M-am abtinut sa nu iti raspund ca nu vreau sa tusesc…m-am abtinut sa nu iti spun ca vorbele alea le aruncasem aiurea stiind ca e imposibil sa vi in Bucuresti sa stai cu mine o noapte…..crezand ca tie nici prin cap nu-ti trece sa ne vedem…asa cum nu-mi trecea mie ca vrei,ca poti…pentru ca nu spuneai nimic…oare chiar ai vrut sa ma faci sa imi iau gandul de la tine? Sau poate esti suparat ca nu ti-a iesit asa ..sa vin ,sa mi-o tragi si pe-urma sa ma gonesti? Habar n-am ce gandesti,nu mai stiu..inainte stiam..dar acum nu mai stiu…Sau poate  o fi fost cum am crezut eu…ca ai considerat ca imi faci o favoare..asa cum ti-am spus iuby,,eu n-am nevoie de favoruri..aveam nevoie sa imi spui ca iti doresti ..ca ma doresti..
Nu poti sa ceri fara sa dai nimic in schimb! Iar tu nici macar n-ai cerut…eu cer de la tine mereu…asta- i problema…iti cer sa ma pupi,iti cer sa facem dragoste,iti cer sa vi,iti cer sa ai timp de mine,acum iti cer sa-mi vorbesti…ce mai cersetoare sunt…
Ar trebui sa imi fac ordine in ganduri si sa iti scriu mai tarziu..sau poate maine…sau poate sa n-o mai fac niciodata…nu stiu! Eu inca mai sper ca ma doresti si ca poti face ceva sa schimbi starea mea de acum.Dar cum sa iti cer iarasi ceva ?Cand ma lovesc de indiferenta ta….si doare..crede-ma!

duminică, 13 decembrie 2015

Proiect educational ”Schimbarea incepe cu noi”

        Manifestarile de violenta verbala si fizica intre elevi si colegii lor,intre parinti si elevi si intre parinti si profesori sunt tot mai des intalnite in scoala.
           Cauzele sunt multiple: situatia financiara precara,violenta in familie,lipsa de supraveghere a parintilor,influenta negativa a anturajului,consumul de alcool si droguri,promovarea non-valorilor in mass-media si emisiunile cu caracter violent.
            Efectele sunt si mai ingrijoratoare: scaderea performantelor scolare,sfidarea si nerespectarea regulilor impuse de scoala,ostilitate,agresivitate in comportament si limbaj fata de elevi si profesori.
De ex:exprimari jignitoare,poreclire,tachinare,ironizare,intimidare,insultare precum si  agresiunile fizice de orice natura :bruscare,impingere,lovire,aruncarea cu diverse obiecte in colegi si chiar in profesori.
          Mai nou,una dintre cauzele violentei in scoala este datorata si jocurilor pe calculator gen shootere,RPG-uri( Counter Strike,GTA sau Metin 2, Warcraft etc…)Acest fenomen care a luat amploare in ultimii ani datorita lipsei implicarii parintilor in viata scolara si sociala a elevilor din lipsa de timp a creat tulburari de comportament,devianta comportamentala si chiar inadaptare sociala.
     Una dintre solutiile posibile pentru combaterea violentei in scoala ar fi organizarea unui cerc al elevilor pentru dezvoltarea abilitatilor moral-civice ca o alternative de petrecere a timpului liber in mod constructiv. Intalnirile cu elevii vor avea loc in fiecare saptamana miercurea,timp de o ora.Vom organiza activitati cu caracter  preventiv,campanii de informare asupra efectelor nocive ale drogurilor si alcoolului,prezentari,discutii interactive de grup pentru explicarea cauzelor si consecintelor violentei,constientizarea riscurilor la care se expun atunci cand cedeaza asupra presiunilor anturajului din dorinta de a se integra intr-un grup desi stiu ca ceea ce fac este gresit sau periculos.
       Elevii trebuie incurajati sa se implice in discutii,sa participe activ la viata comunitatii prin actiuni de voluntariat sau de servicii aduse  comunitatii.
     Avocatii,judecatorii,politistii pot constitui resurse excelente care sa-I ajute pe elevi sa inteleaga ca dreptul lor de a decide intre bine si rau atrage anumite consecinte si riscuri la care se expun cand aleg sa intre in anturaje din mediul infractional. Elevii trebuie pusi in contact cu realitatea.
In activitatile desfasurate in cadrul cercului,elevii pot ei insisi sa joace rolul profesorului,sa lucreze impreuna in grupuri mici pentru realizarea unui proiect de promovare in scoala sau pentru rezolvarea unor probleme.
       Activitatile de invatare prin servicii aduse comunitatii pot fi sustinute de catre scoala si comunitate( fundatii,ONG-uri,dar si institutii publice si culturale).

Solutiile pe care le-am gasit nu se rezuma doar la nivelul de cerc al elevilor ci si la crearea unui club al parintilor in scoala si la instruirea profesorilor printr-un curs de mediere scolara mai exact organizarea  unei sesiuni de formare initiala in domeniul medierii pentru parinti si profesori. Astfel incat fiecare profesor care ar urma acest curs ar deveni mediator  in propria scoala.Toti actorii implicati parinti,elevi si profesori ar putea fi participanti si beneficiari.
           Proiectul ”Schimbarea incepe cu noi” trebuie sa se produca in primul rand prin schimbarea atitudinii profesorilor fata de activitatea didactica .Profesorul trebuie sa fie in primul rand un facilitator si un moderator al actului didactic sa formeze participanti activi la transformarea societatii in care traim intr-o maniera constrctiva. Bineinteles ca aceste lucruri nu le  putem realiza fara suport si sprijin din partea parintilor. Trebuie sa gasim o cale comuna ,o punte de legatura ,sa existe interactiune,comunicare ,cooperare si toleranta pentru opinii diferite.
Trebuie sa cultivam respectul  fata de drepturile celorlalti prin asumarea responsabilitatilor si prin intelegerea cat mai clara a obligatiilor pe care le avem fiecare dintre noi parinte,elev si profesor.
Si pentru ca eu de una singura nu pot sa iau initiativa legislativa sa creez functia de mediator scolar doresc ca Proedus,sa imi fie partener si sa gaseasca o cale prin care sa initieze aceste cursuri de mediere scolara in care profesorii din Bucuresti si toti cei interesati sa invete sa negocieze conflictele intre elevi,profesori,parinti astfel incat institutia scolara sa nu se mai transforme intr-un camp de lupte intre forte si sa incercam impreuna sa prevenim si sa combatem violenta in scoala si sa nu mai devenim subiectul principal in mass-media.
Consider ca prin aceste cursuri de mediere cadrele didactice in special vor dobandi capacitatea de a solutiona conflictele si ar putea sa asigure un climat de incredere in scoala. Prin abordarea constructiva a conflictelor vom reusi sa avem niste relatii deschise cu elevii,le vom reda increderea in potentialul lor,facilitand cooperarea intre familie si scoala si delegandu-le responsabilitati pe care ni le asumam.
Eu voi incepe prin a pune in aplicare ceea ce am invatat la cursurile de formare continua si voi incerca cu pasi mici sa promovez valorile reale prin studierea unor cetateni exemplari cu elevii mei. Vom face si un proces simulat,in saptamana Altfel sau de ziua scolii,pe 9 mai voi face un proiect cu ei despre Uniunea Europeana si vreau sa ne apucam si de editarea revistei scolii.






vineri, 11 decembrie 2015

Ganduri



Iubitul meu….. …..iti ziceam ieri ca iti voi scrie o epistola lunga..sper sa nu ti se para prea lunga si sa o citesti....
Te-am construit din vise. Visele mele avide de dragoste. Te iubesc! As vrea sa fiu langa tine zi de zi,noapte de noapte.Oare o sa se intample asta vreodata? Sau e numai visul meu? Al tau a fost vreodata?Momentul ala in care ai vrut….nu ai mai vrut sa vorbesti cu mine despre asta…oricat am incercat nu ai mai vrut sa spui nimic…l-ai considerat un subiect inchis.Pentru mine a ramas o enigma..oare chiar a fost asa? Sau am vrut sa te cred? Pentru ca mi-au ramas in cap vorbele tale..de la inceputuri..cand imi spuneai ca pot sa fiu la sute sau la mii de kilometrii departare... eu .merit sa faci drumul pentru mine.Da! Dar asta insemna sa vi si sa pleci..nu sa ramai langa mine . Imi spuneai ca mie imi oferi tot ce e mai bun din tine…si daca te-as cunoaste mai bine,sau daca am sta zi de zi ne-am plictisi…asa credeai….inca mai crezi asta? Eu nu am crezut niciodata ca m-as putea plictisi de tine,poate ca de atunci ti-ai schimbat parerea,sau poate  ai ajuns sa te saturi de mine..habar n-am!
Atunci eu de ce mai sper? Mai visez ca o sa ma ti si pe mine in brate noaptea,ca voi putea sa fac baie cu tine,sa mananc cu tine,sa merg cu tine undeva,sa stau cu tine…ai vrut vreodata si tu asta? Sau numai eu? Ti-am mai spus atunci cand iubesti cu adevarat,iti doresti ca persoana pe care o iubesti sa fie mereu langa tine,Defapt relatie noastra e cladita pe minciuna..ti-am mai spus asta,iar cand ti-am zis ca o sa iti scriu ….tu m-ai zis..pune-ma la zid,impusca-ma…e simplu sa fac asta..dar nu vreau!
Sa nu iti imaginezi ca imi doresc sa te schimbi.Nu ti-am cerut sa te schimbi.. Nu vreau sa te schimbi….oricum asta ar insemna sa nu mai fi tu,cel pe care il iubesc,ar fi ceva de domeniul fantasticului,irealizabil,utopic.
Eu te iubesc asa cum esti!
Hai sa incerc sa iti explic ce sentimente mi-a creat iubirea pentru tine..neputinta..pentru ca nu am casa mea sa te pot  primi la mine,nu am masina si nici macar carnet ca sa pot alerga oricand la tine sa te vad fie macar si pentru 5 minute..m-am intrebat mereu cum ar fi fost daca as fi avut alte posibilitati ..s -ar fi schimbat multe,cred….frustrare…da! am simtit uneori ca iti cersesc iubirea,am avut resentimente si senzatia ca nu ma doresti asa cum te doresc eu…  m-am simtit de multe ori asa,dar au fost senzatii de moment care mi-au trecut tot asa de repede cum au aparut…bucurie …am simtit alaturi de tine si iti multumesc pentru asta ..si atunci cand am fost la Brasov si cand ai dormit cu mine, fericire..am fost fericita de multe ori alaturi de tine, dar atunci cand n-ai fost langa mine ..,fericirea mea a depins de tine si m-am simtit manipulata din cauza asta..manipulata.. poate e prea mult spus…dependenta mai bine zis… sunt dependenta de tine asta o sti …dorinta..te doresc cu toata fiinta mea,doresc sa ma asculti,doresc sa te pot mangaia,doresc sa fac dragoste cu tine..sentimentul asta il voi avea intotdeauna nu mai pot sa concep viata fara tine,nu as putea sa mai traiesc fara sa te iubesc. Asa ca doar atat vreau acum…lasa-ma sa te iubesc!

joi, 10 decembrie 2015

Scrisori catre tine...

       Am spus aseara ca sunt blocata in trecut…asa ma exprimasem…merg inainte pe un drum fara viitor…pentru ca inapoi nu pot merge,timpul nu-l pot intoarce. De ce fara viitor? Pentru ca mi s-au ruinat toate visele,toate sperantele pe care le aveam..nu cred ca as  putea vreodata sa fiu cu tine intr-o relatie normala. Si totusi eu sper..in ce sper? O sa ma intrebi…eu sper in posibilitati. Sper intr-o schimbare.Nu stiai ca speranta moare intotdeauna ultima?Eu leg sperantele de vise,iar visele le transform in sperante…..inca mai pot visa…E adevarat ca …cine nu-si face vise nu poate fi dezamagit..dar ma intreb...cum ar putea cineva sa traiasca fara sperante si vise? Eu una n-as putea!
Ti-am spus  ca voi incerca sa iti explic de ce pretind ca te iubesc!Cum as putea sa n-o fac..cand desi te mintisem in legatura cu varsta mea cand ai aflat tot mi-ai zis ca nu m-ai da pe 10 pustoaice,cum as putea sa n-o fac cand esti singura fiinta de pe pamantul asta cu care imi doresc sa fac dragoste la orice ora din zi sau din noapte indiferent unde,cand sau cum?Cum as putea sa n-o fac..daca ai fost si esti cel mai bun prieten al meu si ai fost langa mine mereu ,m-ai ajutat cu sfaturi si pareri,ai fost persoana pe umerii caruia am plans..si m-am plans atunci cand am divortat…atunci cand am pierdut casa in care ma mutasem dupa divort(unde am facut noi nespuse nebunii)…m-ai ajutat sa demontez sifonierul.. iti amintesti?m-ai ajutat sa imi fac lucrarea de disertatie…m-ai ajutat in ziua cand dadeam licenta…erai acolo ma asteptai sa ies si sarbatoream impreuna….mi-ai fost alaturi la fiecare examen si la INM si la titularizare..devenise ca o traditie sa ne vedem  mereu dupa… iar cand eram disperata ca nu voi avea unde sa ma duc mi-ai propus chiar sa imi trimiti niste bani.. n-am acceptat,dar gestul ala a contat pentru mine ..pentru ca am stiut  ca ma pot baza pe tine,ca esti dispus sa imi sari in ajutor daca am nevoie…credeai ca am uitat?Astea sunt doar cateva motive pentru care te iubesc.Sunt multe altele si cred ca ti le-am mai spus.
In acesti 6 ani  insa ….a existat un moment..unul singur in care mi-ai spus ca erai dispus sa schimbi ceva..ca ai avut acel moment in care ai vrut sa fi cu mine…dar din nefericire mi-ai spus-o dupa un timp…n-ai spus-o atunci cand trebuia..atunci cand iti doreai. Tu iti dai seama ca puteai sa imi schimbi intreaga existenta daca mi-ai fi spus? Tu realizezi asta?A fost o sansa pe care am pierdut-o pentru totdeauna.Pentru ca in timp ti-ai schimbat decizia,opinia,dorinta….
Poate crezi ca sunt vreo dezaxata,vreo dezechilibrata,vreo debila la un pas de depresie obsedata de tine .Desi uneori par o victima sunt o persoana puternica cu picioarele pe pamant,asa am fost intotdeauna. Desi in mine exista suferinta,desi ma plang mereu si sunt nemultumita …am anumite stari ,eu sunt stapana pe starile mele,le controlez destul de bine….zic eu.Dar faptul ca iti scriu si incerc sa retraiesc amintiri devine dureros….e ca o rana redeschisa pe care incercam sa o vindec….si cum ar putea o femeie normala care pretinde ca te iubeste sa nu traiasca cu gandul la tine?La ce am facut…la ce a fost…la cum a fost si ce ar fi putut sa fie…

miercuri, 9 decembrie 2015

Dragostea mea nu moare

       N-am avut parte de iubire..decat tarziu in viata….se pare ca sunt o intarziata in toate…M-am casatorit tanara..la 19 ani…se spune ca prima iubire n-o uiti niciodata…da!…dar uitandu-ma in urma stiu ca n-a fost dragoste adevarata….nu aceea. Era mai mare ca mine cu vreo 10 ani..avea experienta,trecuse prin multe relatii..stia cum sa convinga o femeie…era fermecator si eu o naiva prostuta care am ajuns in patul lui. Asta..si numai asta m-a facut sa ma casatoresc cu el.Eram o pustoaica cu idei invechite crezand ca barbatul care a fost primul in viata mea trebuie sa imi devina sot! Imi amintesc si acum…cu o seara inainte de nunta….am inceput sa plang si i-am spus mamei mele…stii eu ….m-am culcat cu el …..si ea mi-a zis…pai daca nu-l iubesti nu face pasul asta doar din cauza asta….dar eram prea intrata …. simteam ca nu mai pot da inapoi…era totul pregatit (facuse prea multe sacrificii si datorii pentru nunta mea)si  i-am spus…ca-l iubesc….speram sa fie asa..dar nu era asa …am mintit-o..si m-am mintit si pe mine .Cu timpul am invatat sa-l iubesc,sau a fost obisnuinta,comoditate,frica…habar n-am..dar am stat….am stat fara sa schimb nimic aproape 20 de ani. Da! Sa stai 20 de ani si sa pretinzi ca n-ai iubit? E absurd…. E o viata de om! Cum am rezistat..habar n-am…nu stiu si nici nu realizez cum a trecut timpul. Poate ca m-am lasat iubita…atat cat stia el sa iubeasca….dar el din pacate nu stia….si nu eram fericita.Fericita! e prea mult spus…fericirea e o stare de spirit..poti fi fericit si cand primesti o ciocolata,am fost fericita de multe ori datorita fetei mele…dar nu cu el..nu langa el,nu datorita lui…de cativa ani devenise insuportabil,ne certam zilnic,viata langa el devenise un calvar pentru mine,sa ma culc cu el era ceva grotesc…pentru ca daca dragoste nu e ..nimic nu e!Nu era ca in filme,nu era ca in cartile citite de mine….nu era  ceea ce voiam eu sa fie, nu ceea ce  simteam ca as vrea sa fie..asa cum imi doream sa fie! Si atunci ai aparut tu in viata mea! Acum 6 ani…ce mult a trecut….
M-am indragostit de tine printr-o joaca copilareasca…jucand un joc online. Doar stii…cate nopti am pierdut  stand de vorba..nici nu stiam cand trecea timpul. Erau anumite momente…in care te simteam de la distanta…stiam ce urmeaza sa spui,stiam ce vrei…te simteam cand erai suparat,sau cand erai vesel..sau pur si simplu imi transmiteai starea ta .Pe urma am inceput sa vorbim la  telefon.Vorbeam vrute si nevrute….mi se lipea telefonul de ureche si nu-mi venea sa-l mai dezlipesc. Uneori…vorbeam ca sa vorbim,nu neaparat sa spunem ceva,ne prosteam si ma faceai sa rad. Incepusem sa te iubesc pentru asta. De fapt incepusem sa ma indragostesc fara sa te vad…..si  ne-am vazut si m-ai facut sa vad altfel lucrurile. M-ai facut sa simt ce nu simtisem pana atunci.Ti-am spus-o de nenumarate ori. De atunci..da de atunci…viata mea s-a schimbat…am simtit ca nu mai pot trai fara tine.fara atingerea ta…fara sa respir aerul langa tine. Am facut lucruri pe care nu le concepeam inainte si la care nu ma gandisem niciodata….si stii despre ce vorbesc. Daca te asteptai la niste relatari mai amanuntite,voi scrie alte pagini separate in care iti voi detalia.
       Dragostea  mea nu moare niciodata…nu are cum sa moara..ramane in sufletul meu,in fiinta mea,in trupul meu,in mintea mea,mereu si pentru totdeauna. Din pacate ma simt sclava trecutului…nu pot inainta ..sunt blocata in trecut…ca si cum timpul nu ar curge si ar sta in loc…..sunt singura si sufar din prea multa dragoste…sau prea putina pentru ca nu am parte de ea. Mi-am dorit sa iubesc asa…inainte sa te cunosc,inainte sa apari in viata mea.Dragostea adevarata apare ‘once in a lifetime’asa cred,asa simt ca este.
     S-au intamplat multe in 6 ani…intre noi..si cred ca as umple pagini intregi..poate chiar as putea sa scriu un roman. Mi-am dorit sa te uit,sa te scot din viata mea,mi-am dorit sa nu te fi cunoscut niciodata! Dar asta nu se poate intampla,ti-am zis ca ai devenit ca un drog pentru mine si doza pe care mi-o dai o data pe luna…de 6 ani…e prea putina eu vreau mai mult….intotdeauna am vrut mai mult… am vrut sa fie mai des,am vrut sa fie altfel……Crezi ca am cedat?Ca m-am resemnat?… Nuuu..doar ma las purtata de val…astept o schimbare.ATAT!
Te-am iubit,te iubesc si te voi iubi! Intelegi? Asa cum stiu eu sa iubesc……




joi, 3 decembrie 2015

Scrisoare

 “Am invatat ca poti continua inca mult timp…Dupa ce ai spus ca nu mai poti’’ Octavian Paler
         Nu mai pot!Dar deja stiu ca pot continua..desi spun ca nu mai pot… Sunt o persoana obisnuita, o persoana care are curajul de-a fi imperfecta.Eram vanzatoare intr-un magazin si mi-am dorit mai mult,sa am mai mult,sa fac mai mult…sa pot mai mult ca sa pot oferi mai mult! Nu pentru mine,ci pentru fiica mea.M-am decis..aveam 36 de ani…tarziu,nu?Dar stiti cum se spune..mai bine mai tarziu decat niciodata.M-am decis sa fac o facultate…de ce n-am facut-o cand trebuia? Asta e o alta poveste….M-am dus la o universitate oarecare…am terminat o facultate de drept….mi-am spus daca tot voi face una macar sa aleg sa invat ceva ce cred ca o sa imi placa! Si mi-a placut! Mi-a placut atat de mult incat am facut si un master in drept…criminalistica si stiinte penale! Suna bine,nu? Si chiar a fost foarte bine. La superlativ! Pentru ca am invatat cu placere.Am facut in timpul facultatii un modul psiho-pedagogic…pregatire pentru cariera didactica,dupa master am mai facut unul…acelasi modul dar nivel 2..care se spune iti ofera posibilitatea sa predai la liceu si chiar la universitate….Am incercat sa dau examen la INM….am picat cu brio! De ce? Trebuia sa invat un pic mai mult…mi-am spus nu-i nimic…”un sut in fund e un pas inainte!” .N-am incercat sa dau examen la barou…suma de participare la examen era prea mare ca sa mi-o pot permite,dar am aflat ca examenele de ocupare a posturilor in invatamant nu costa nimic…asa ca mi-am zis:Why not!M-am dus la examen senina…inspectia la clasa nota buna! Examenul scris l-am luat cu nota mica,nu invatasem…mea culpa! Dar am ocupat un post in sedinta publica…m-am dus la scoala…toate bune si frumoase…eram profesor la disciplina Cultura Civica la clasa a VII a si a VIII a si ma intrebam daca voi fi in stare sa fiu un profesor bun..daca sunt facuta pentru asta …an scolar 2011-2012…3 -4 scoli…in sfarsit …am continuat..,am dat examen si anul urmator 2012-2013 am fost la 2 scoli din sector…18 ore pe saptamana cu 456 de elevi…abia reuseai sa-i cunosti si te trezeai la sfarsitul anului….am continuat sa dau examen si in vara urmatoare pentru a ocupa un post in anul scolar 2013-2014…ma duceam nepregatita….vara la 40 de grade nu iti ardea sa inveti..sincer!si totusi inspectie la clasa..10..nu cu elevii tai…te duci la o scoala si predai unor elevi pe care nu i-ai vazut niciodata…iar la sfarsitul orei cand ei te intreaba..maine facem tot cu dvs? Ca ne-a placut,Ne-ati explicat multe lucruri …eee.atunci…..atunci….nu mai simti ca nu esti facut pentru asta!Sa revin……iata-ma al treilea an la concursul de titularizare…2013…nota 7.87…imi spun..bun! in conditiile in care nu am invatat deloc si am scris doar din experienta dobandita la scoala,e o nota acceptabila!Ajung la sedinta publica…Stupoare! Nu sunt ore de Cultura Civica….in tot Bucurestiul…..Cum adica nu sunt ore? Intreb…Uite asa..nu sunt ORE!….suntem 40-50 de profesori pe lista…si sunt ore doar pentru 7 profesori evident pentru cei cu note mai mari…dar in tot Bucurestiul…repet nu sunt ore…nu scoase in sedinta publica….ele exista dar nu pentru fraierii astia care n-au pile si se chinuie ca prostii sa dea examene!In conditiile in care ziarele si televizunea vuiau ca profesorii iau note mici la titularizare si ocupa posturi cu note de 3-4….minciuni….eu un profesor mediocru cu 7,87 la titularizare nu am putut sa obtin nici macar o amarata de ora …la o scoala undeva….nicaieri….de ce? Nu ma intrebati…se stie….decizii luate la nivel de minister…luate orele profesorilor de civica si date consilierilor din scoala fara sa-i plateasca pentru ele….Bunnn …si eu acum ce fac? Colegi,colege ce veti face?Cineva imi spune …. Am auzit ca se da un concurs la ismb sector 3 …au nevoie de invatatoare si educatoare…ma duc ..ma inscriu ..iau examenul….ajung la o scoala mica de care nu auzise nimeni cu niste oameni minunati de la femeia de servici ,paznicul ,administratorul,oameni dedicati muncii lor ….colegii mei de nota 10 ,directori extraordinari. Eu devin profesor la invatamant primar de la gimnazial ..la clasa pregatitoare,copii frumosi ,isteti,energici…. Ii spun unui coleg …mi-am descoperit vocatia….sa vezi ce draguti sunt copiii si lipiciosi …sunt micuti au 6 ani iti dai seama?…m-as duce la scoala si pe gratis,daca nu m-ar plati… sa te duci la scoala sa te joci..imi spuneam…ce poate fi mai frumos! Curand am descoperit ca munca unei invatatoare este obositoare..te simti vlaguit,stors…vi de la scoala si nu mai vrei sa auzi nici macar un sunet….simti nevoia de liniste…dupa ce ai vorbit 4 ore cu 31 de copii..le-ai dus grija sa nu se loveasca.te-ai aplecat sa-i legi la sireturi…le-ai explicat ce inseamna colegialitate si prietenie simti nevoie un pic sa te relaxezi ca sa o poti lua de la capat a doua zi…Am stat 2 ani acolo…scoala mica…elevi putini…n-a fost vina nimanui…trebuia sa ma mut..nu mai era loc pentru mine cu toate intentiile bune…. Mai greu a fost sa le explic copiilor ca nu ne vom mai vedea…..in rest….examene evident in fiecare an…de 2 ori sau chiar de 3 ori titularizare pentru Cultura Civica ….note peste 7..degeaba… nu-s ore!....si examen pentru post de invatator cu 8,60…Am ajuns la o alta scoala anul acesta…iubesc scoala..iubesc copiii…la fel oameni minunati in scoala colegii mei…oameni cu care ma mandresc ca imi sunt colegi…dar nu pot iubi sistemul ..acest sistem imbecil(scuzati limbajul ) ..am pierdut lupta cu sistemul…am fost incadrata cu 696 de lei pe luna…Da!…pe luna …nu pe pamant…de ce?pentru ca nu am liceul pedagogic…iau mai putini bani decat femeia de serviciu din scoala… desi spuneam ca m-as duce si gratis la scoala..e greu sa traiesti in ziua de azi cu atat de putin ..si stau sa ma intreb….dupa 5 ani de munca…de satisfactii.. de zile de sambata petrecute la olimpiade scolare formare continua,activitati extrascolare etc... sa ma intorc in spatele tejghelei? Poate ar fi cel mai intelept lucru pe care l-as putea face……