joi, 23 iunie 2022

Stereotipuri si prejudecati

Ce sunt stereotipurile și prejudecățile?

Stereotipurile: sunt idei preconcepute, reprezentări simpliste, acceptate și vehiculate fără reflecție, fără a cunoaște suficient de mult despre ceva sau altcineva. Ideile fixe pe care oamenii le au în acest sens, adesea greșite sau incomplete, ne permit să luăm repede decizii, chiar dacă nu pe cele mai bune.

Prejudecata reprezintă o idee preconcepută (şi adesea eronată) pe care cineva o are despre un lucru, preluată, de obicei, fără cunoaşterea acestuia.

Prejudecata este o părere fără judecată. (Voltaire)

Fiecare din noi etichetăm sau avem anumite stereotipuri la un moment dat. În comunicare ele ne pot împiedica să vedem realitatea aşa cum este ea.

Ce putem face pentru a reduce sau a elimina stereotipurile din viata noastra?

Sa ne concentram pe fiecare persoana in parte ca individ.

Fiecare dintre noi merita sa fie considerat ca o fiinta umana unica.

Sa învatam sa privim lucrurile si din perspectiva celuilalt.

Care este sursa prejudecăților?

Diferențele existente între noi și ceilalți (culoarea pielii, sexul, obiceiurile, limba, credințele religioase etc.) sunt considerate deficiențe sau apreciem că „noi” avem însușiri pozitive, iar „ei” au însușiri negative.

Etichetările, care sunt utilizate pentru simplificarea gândirii, a exprimării, pot deveni dăunătoare atunci când formulăm etichetări nefavorabile despre o persoană (grup de persoane) și ne comportăm ca atare.

Eșecurile – atunci când nu avem succes sau când ne confruntăm cu dificultăți, apreciem că este vinovat oricine altcineva decât noi.

Competiția între persoane sau grupuri poate conduce la o evaluare negativă a celuilalt sau a grupului.

Elitismul, care se referă la tendința de a considera că facem parte dintr-o categorie aleasă, valoroasă (numită elită), fapt care ne-ar face superiori în raport cu ceilalți.

Învățarea în familii sau în cadrul altor grupuri sociale, în primul rând datorită unei experiențe personale insuficiente.

 Care sunt principalele forme ale prejudecăților?

Rasismul: disprețul, ura față de altă rasă;

Naționalismul șovin (etnocentrismul): ostilitatea față de alte naționalități;

Xenofobia: teama sau ura față de străini;

Antisemitismul: ostilitatea față de evrei;

Sexismul: ideea, sentimentul că un sex este superior celuilalt;

Gerontofobia: ostilitatea față de bătrâni;

Juventofobia: ostilitatea față de tineri. 

De ce ne grăbim să catalogăm acţiunile și comportamentul celor din jur ca fiind bune sau rele şi niciodată nu admitem că deciziile umane sunt relative şi ţin de mai mulţi factori? Oare prima impresie despre ceva sau cineva nu este influențată adesea de prejudecățile noastre? 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu