miercuri, 15 iunie 2022

METODE DIDACTICE

Metoda de învăţământ reprezintă calea sau modalitatea de lucru:

1.SHARE- PAIR (Schimbă perechea).Se împarte clasa în două grupe egale ca număr de participanți. Se formează două cercuri concentrice, elevii fiind față în față pe perechi.
2.MOZAIC presupune împărțirea grupului de elevi în mai multe grupe de lucru, grupuri inițiale (grupurile „casă”) și grupuri de experți.
3.CUBUL - descrie, compară, asociază, analizează, aplică, argumentează
4.LOTUS - Este o modalitate care oferă posibilitatea stabilirii de relaţii între noţiuni pe baza unei teme principale din care derivă alte opt teme.
5.PROBLEMATIZAREA - constă în a crea probleme cu scopul de a declanşa activitatea independentă a elevului gândirea şi efortul personal al acestuia.
6.Ciorchinele este o variantă mai simplă a brainstormingului,care presupune identificarea unor conexiuni logice între idei,Se scrie un cuvânt/temă (care urmează a fi cercetat) în mijlocul tablei sau a unei foi de hârtie.Elevii vor fi solicitaţi să‑şi noteze toate ideile, sintagmele sau cunoştinţele pe care le au în minte în legătură cu tema respectivă, în jurul cuvântului din centru, trăgându‑se linii între acestea şi cuvântul iniţial.
7.Metoda pălăriilor gânditoare - interactivă, de stimulare a creativităţii 
Pălăria albă - este neutră INFORMEAZĂ
Pălăria roşie- dă frâu liber emoţiilor -SPUNE CE SIMTE
Pălăria galbenă- - pozitivă 
Pălăria verde- exprimă ideile noi
Pălăria albastră-CLARIFICĂ
Pălăria neagră- negativă
8.Studiul de caz. Metoda ce consta in confruntarea elevului cu o situatie reala de viata, prin a carei observare, intelegere, interpretare, urmeaza sa realizeze un progres in cunoastere.
9.Jocul de rol - simularea unei situatii reale. Avantajul jocului de rol este acela că elevii vor învăța cum să acționeze în anumite situații de viață, se vor pune în pielea acelor personaje și vor căuta să înțeleagă anumite comportamente.
10.SINELG - Solicita citirea atenta a unui text, marcând pe marginea acestuia semne specifice, dupa cum urmeaza:
- informatie cunoscuta;
- informatie noua;
- informatie contradictorie/diferita de cea cunoscuta anterior;

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu