Când le-am dat această temă elevilor mei, le-am spus..... imaginați-vă că aveți un prieten din străinătate venit pentru prima oară în România și doriți să îl plimbați prin București , unde ați merge?
O problemă identificată de o elevă pentru proiectul Cetățeanul a fost faptul că tinerii nu cunosc istoria orașului București,nu cunosc clădirile monument istoric din orașul în care trăiesc, nu cunosc personalitățile locale ce dau numele unor stăzi sau instituții importante din oraș.Drept urmare m-am apucat de acest proiect.
unele dintre soluțiile la care m-am gândit au fost:
- realizarea unor postere,prezentari ppt cu monumente istorice și clădiri unde își desfășoară activitatea principalele instituții publice
- realizarea unui tur al orasului cu autobuzul - Bucharest City Tour pentru descoperirea principalelor obiective turistice din Bucuresti
- realizarea de hărți pe înțelesul copiilor pentru recunoașterea personalitățile locale ce dau numele unor străzi sau instituții importante din oraș.
Prezentare București - România
București este capitala României și, în același timp, cel mai mare oraș, centru industrial și comercial al țării. Populația de peste 2 milioane de locuitori face ca Bucureștiul să fie al șaselea oraș ca populație din Uniunea Europeană.
Legenda spune că Bucureștiul a fost fondat de un oier pe nume Bucur. Conform altei variante mai probabile, București a fost întemeiat de către Mircea cel Bătrân la sfârșit de secol XIV.
Scurt istoric :
Prima mențiune a localității apare în anul 1459 cand așezarea este atestată documentar printr-un act emis de Vlad Țepeș, domn al Țării Românești,la 20 septembrie 1459 prin care se întărește o moșie unor boieri. În scurt timp, Bucureștiul se afirmă, fiind ales la 14 octombrie 1465 de către Radu cel Frumos ca reședință domnească.
În anii 1558 - 1559, la Curtea Veche este construită Biserica Domnească, ctitorie a domnului Mircea Ciobanul, aceasta rămânând până astăzi cel mai vechi lăcaș de cult din oraș păstrat în forma sa inițială. În 1659, sub domnia lui Gheorghe Ghica, Bucureștiul devine capitala Țării Românești, din ordin turcesc, pentru a avea o capitala in zona de campie si aproape de Dunare, mai usor de controlat in comparatie cu Targoviste.Din acel moment se și trece la modernizarea acestuia. Apar primele drumuri pavate cu piatră de râu, se înființează prima instituție de învățământ superior, Academia Domnească și este construit Palatul Mogoșoaia (Constantin Brâncoveanu, 1702), edificiu în care astăzi se află Muzeul de Artă Feudală Brâncovenească. În 1704 ia ființă, la inițiativa spătarului Mihai Cantacuzino, Spitalul Colțea, care a fost avariat ulterior într-un incendiu și un cutremur și reconstruit în 1888.În scurt timp, Bucureștiul se dezvoltă din punct de vedere economic; se remarcă creșterea numărului meșteșugarilor, ce formau mai multe bresle ale croitorilor, cizmarilor, cojocarilor, pânzarilor.
În 1859 devine capitala României. De atunci suferă schimbări continue, fiind centrul scenei artistice, culturale și mass-media. Între cele două războaie mondiale, arhitectura elegantă și elita bucureșteană i-au adus porecla „Micul Paris”. În prezent, capitala are același nivel administrativ ca și un județ și este împărțită în șase sectoare.
La 24 ianuarie 1862 se deschide primul parlament al României iar București este proclamată capitala țării.Noul statut de capitală a României a adus orașului București un ritm rapid de dezvoltare sub toate aspectele: străzile din oraș se pavează cu granit, piatră cioplită și piatră de râu, se construiesc trotuare pietonale pe străzile principale, se amenajează grădina botanică, se înființează gimnaziile Lazăr și Matei Basarab, Universitatea din București, Școala de Bele-Arte, se amenajează noi piețe și grădini publice, se construiește prima linie de cale ferată dintre București și Giurgiu.
În București există în prezent două aeroporturi funcționale: Aeroportul Internațional Henri Coandă (inițial Otopeni) și Aeroportul Internațional Aurel Vlaicu (inițial Băneasa). Henri Coandă este cel mai mare aeroport al României servind cinci milioane de pasageri în 2009 și fiind centrul principal pentru operatorul național TAROM. De acolo pleacă și sosesc zilnic zboruri din alte orașe din România precum și numeroase alte aeroporturi din Europa, America de Nord, Asia și Africa.
Turiștii, bloggerii internaţionali și experţii în călătorii opinează că potenţialul Bucureștiului stă în peisajul său urban complex, cu un amestec unic de stiluri, în care centrul istoric, parţial în ruină, parţial regenerat, se ciocnește cu rigiditatea formală a arhitecturii comuniste, și unde urbanismul europeanpoate fi detectat în numeroasele cartiere nedescoperite și parcuri verzi. Este un oraș vibrant, informal,haotic, cu un mix cultural ce sfidează orice definiţie standard, dar în care există un sentiment al autenticităţii, imediatului și, cel mai important, al creativităţii și schimbării.
Supranumele de „Micul Paris” dat Bucureștiului a fost acum înlocuit de „Noul Berlin”. Din multe puncte de vedere, orașul a devenit unul ideal pentru turismul cultural al secolului 21. Totuși, Bucureştiul nu a luat niciodată în serios această oportunitate, bazându-se pe poziţia sa de capitală și pe turismul de afaceri și, astfel, nereușind să identifice o atracţie faţă de potenţialul orașului însuși.
Obiective turistice :
- Palatul Parlamentului intitulat și Casa Poporului
- Centrul Istoric - Centrul Vechi al capitalei este una dintre cele mai cochete zone din oraș. Vei fi surprins să descoperi multitudinea de clădiri construite în stil neobaroc și neoclasic, care animă întreaga zonă.Tot în centrul istoric vei putea vedea Hanul lui Manuc,Biserica Stavropoleos,Hanul cu Tei .
- Muzeul Național George Enescu. În anul 1956, în Palatul Cantacuzino a fost inaugurat Muzeul Memorial "George Enescu" dedicat marelui compozitor român, devenit după 1990 muzeu național.
- Arcul de Triumf
- Muzeul Țăranului Român
- Templul Coral este o sinagogă a Comunității Evreilor din București, fiind cel mai mare lăcaș de cult mozaic din oraș.
- „Scările fericirii” – vopsite în culorile curcubeului din Cotroceni în apropierea Parcului Romniceanu
- Grădina Botanică - este situată în cartierul Cotroceni și are peste 10.000 specii de plante.
- OBSERVATORUL ASTRONOMIC
- Ateneul Român- este o sală de concerte din București, situată pe Calea Victoriei, în Piața George Enescu. Clădirea a fost construită între 1886 și 1888.
- Palatul Suțu este situat în zona Universitate.Clădirea,declarată monument istoric găzduiește în prezent Muzeul Municipiului București.
- Palatul Știrbei este o clădire istorică situată pe Calea Victoriei
- Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”
si de ce nu....
Romanian Kitsch Museum este un muzeu din Centrul Vechi al Bucureștiului a cărui colecție cuprinde o colecție de kitschuri din diverse perioade ale istoriei României. Este cel mai bun mod de a înțelege (sub)cultura românească. Kitschul este definit ca o formă de artă, obiecte sau design considerate ca fiind de prost gust din cauza împopoționării excesive sau a sentimentalismului, dar uneori apreciate într-un mod ironic sau științific.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu