Arhivă blog

duminică, 17 decembrie 2017

Cred....

  • Cred că elevii au doar beneficii de pe urma lecțiilor structurate, bine organizate, cu obiective de învățare clare.
  • Cred că fiecare secundă din lecție este prețioasă
  • Cred că elevii mei sunt motivați de pasiunea mea pentru materia pe care o predau
  • Cred că elevii mei  acceptă aproape întotdeauna feedback-ul constructiv dacă îi ajută să devină mai buni (și eu sunt generoasă cu feedback-ul)
  • Cred că elevii își dau toată silința atunci când le ofer multe laude individuale și încurajări pozitive.
  • Cred că elevii învață făcând.
  • Cred că elevii ar trebui învățați să înțeleagă concepte nu doar să memoreze lucruri.
  • Cred că este important pentru mine să îmi cunosc elevii ca și persoane.
  • Cred că este important să înteleg stilul de învățare al elevilor mei.
  • Cred că pot întotdeauna să îmi îmbunătățesc  predarea - frecvent încerc strategii/idei noi în clasă
  • Cred că învățarea ar trebui să fie o experiență plăcută pentru elevii mei
  • Cred că majoritatea elevilor pot fi motivați de un profesor eficient
  • Cred că materia pe care o predau este recompensantă și interesantă de învățat
  • Cred că este incorect să le dau temă elevilor dacă nu le explic clar criteriile după care pot lua un 10 (și un 9, un 8, 7...)
  • Am mari așteptări de la elevii mei! Cred că trebuie să îi provoc pe fiecare dintre ei pentru a se perfecționa continuu
  • Cred că este important faptul că pot vedea felul în care predau prin ochii elevilor mei
  • Cred că este mai bine ca elevii să te iubească decât să se teamă de tine
  • Nu cred că inteligența elevilor este un lucru fix.

Presedintele

Persoanele care au deținut funcția de Președinte al României
decembrie 1967 - decembrie 1989: Nicolae Ceaușescu
decembrie 1989 -noiembrie 1996: Ion Iliescu
noiembrie 1996 - decembrie 2000: Emil Constantinescu
decembrie 2000 -  decembrie 2004: Ion Iliescu
decembrie 2004 - decembrie 2014: Traian Băsescu
decembrie 2014 - prezent: Klaus Iohannis- in functie

Este momentul alegerii presedintelui lumii si mass- media poate influenta votul tau!
Iata-i pe cei trei candidati:
Candidatul A are legaturi cu politicieni corupti si crede in astrologie. A avut doua amante. Fumeaza ca o locomotiva si bea 8 pana la 10 pahare pe zi.
Candidatul B a fost concediat de doua ori, doarme pana dupa pranz, in facultate se droga si bea un sfert de litru de whisky in fiecare noapte.
Candidatul C este un medaliat si un erou de razboi. Este un vegetarian convins, consuma doar bere si asta ocazional si nu a avut nici o data legaturi extraconjugale.

Dintre acesti trei candidati, pe care l-ai alege (sincer)? Alege!
 Citeste pe cine ai ales:
Candidatul A este Franklin D. Roosevelt .
Candidatul B este Winston Churchill.
Candidatul C este Adolf Hitler. ...

luni, 27 noiembrie 2017

Lista de sărbători legale în care nu se lucrează:

  • 1 și 2 ianuarie;
  • 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române);
  • prima și a doua zi de Paște;
  • 1 mai (Ziua Muncii);
  • 1 iunie (Ziua Copilului);
  • prima și a doua zi de Rusalii;
  • 15 august (Adormirea Maicii Domnului);
  • 30 noiembrie (Sfântul Andrei);
  • 1 decembrie (Ziua Națională a României);
  • 25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun).

vineri, 17 noiembrie 2017

Săptămâna Educației Globale


În perioada 18-26 noiembrie 2017, se desfășoară ,,Săptămâna Educației Globale”.
Tema aleasă pentru anul acesta este ,,Lumea mea depinde de noi”.
Fundația PRAIS propune elevilor din liceele/colegiile implicate în proiectul ,,Suntem tânăra generație!” să participe la activitatea ,,Mesaje pentru o lume mai bună”, o campanie de mesaje
#MyWorldDependsOnUs 
Tema: Ne asumăm responsabilitatea pentru propriile acțiuni. Respectăm diversitatea și credem în egalitate. Acționăm, pentru a face lumea un loc mai bun. Lumea mea depinde de noi!
Cum putem participa:
• Elevii care doresc să se implice în această activitate vor scrie pe o foaie de hârtie mesajele lor motivaționale pentru o lume mai bună, mesaje de susținere a diversității și egalității, prin apartenența la inițiativa europeană ,,My world depends on us”.
• Fiecare elev va fi fotografiat cu mesajul în mână. La final, toți cei care au scris un mesaj, vor face o fotografie de grup, cu clasa. Fotografiile vor fi trimise Fundației PRAIS până la data de 26 noiembrie, vor fi verificate, iar apoi postate pe pagina de Facebook.

miercuri, 15 noiembrie 2017

Proiect:Clubul părinților in școală



I.Descriere 
  Proiectul Clubul parintilor in scoala” urmareste educarea si informarea parintilor precum si sprijin si consiliere.Proiectul incurajeaza socializarea parintilor si atitudinea suportiva reciproca din partea parintilor, in sensul depasirii unor situatii de dificultate (divort, pierderea locului de munca, conflicte intrafamiliale, boli cronice etc.), care pun in pericol dezvoltarea copiilor,care genereaza riscuri de separare a copiilor de mediul lor familial cat si riscul de abandon scolar.De aceea este  importanta strangerea legaturilor cu parintii si implicarea proactiva a cadrelor didactice in prevenirea si combaterea abandonului scolar, atunci cand apar semne cum ar fi absentele nemotivate si performantele foarte slabe ale elevilor.
II.Obiective:
1.Obiective generale
·         înţelegerea nevoilor de învăţare ale copiilor
·         reconsiderarea barierelor în învăţare şi abordarea optimistă a întregului potenţial al copilului
·         identificarea motivelor care genereaza eşecul şcolar cat si reducerea riscului de abandon scolar 
2. Obiective specifice
·         Constientizarea si asumarea responsabilitatilor asociate rolului de parinte;
·         Dobandirea unei intelegeri mai profunde a caracterului unic si a comportamentului propriului copil in diferite stadii ale dezvoltarii sale;
·         Formarea unor atitudini care sa favorizeze colaborarea familiei cu scoala;
·         Cresterea implicarii parintilor in activitatea scolii si in crearea unui mediu cald si sigur pentru copil;
·         Cunoasterea factorilor de excluziune sociala. 
3. Activităti
În ceea ce priveşte activităţile care pot fi propuse părinţilor, acestea trebuie să fie multiple, variate şi să corespundă nevoilor şi posibilităţilor lor.
a)Părinţii sunt invitaţi să se implice în conceperea  şi susţinerea unor proiecte  şcolare,precum si la participarea la lectii deschise impreuna cu copii
b)Părinţii sunt invitaţi să participe la sesiuni de formare menite să-i ajute să-şi dezvolte abilităţile parentale sau să-şi îmbunătăţească cunoştinţele in educatia elevilor
c)Părinţii  trebuie să fie informati despre criteriile de evaluare utilizate la şcoală precum si să aiba acces la informatii cu privire la notele si absentele copiilor
III.Rezultate
Colaborarea dintre parinti si cadre didactice  ar putea contribui la ameliorarea randamentului scolar si a conduitei elevilor in clasa.Percepţiile părinţilor  şi cele ale cadrelor didactice sunt adesea diferite. Astfel, unii părinţi percep şcoala ca fiind singura responsabilă pentru educaţia copiilor iar alţii nu acordă o valoare prea mare şcolii şi activităţilor care se petrec în cadrul ei. 
Barierele evocate cel mai adesea în privinţa participării parentale sunt:
• lipsa de timp a părinţilor;
• limitarea relaţiilor dintre părinţi  şi personalul didactic numai la ocazii speciale
• faptul că nu există comunicare decât în perioade critice ale copilului sau, adesea,atunci când se caută un responsabil pentru această situaţie, în loc de o soluţie.
Lectii învătate
• Cadrele didactice trebuie stimulate să-şi reevalueze ideile preconcepute faţă de părinţi, îndeosebi în ceea ce priveşte dorinţa şi capacitatea lor de a se implica în activităţile  şcolii.
• Întâlnirile cu grupurile de părinţi nu trebuie să fie axate pe prezentarea de material sau transmisia de directive. Trebuie mai degrabă ca părinţii să fie implicaţi activ în procesul de învăţământ. Încercările de colaborare dintre parinti si cadre didactice  nu sunt scutite de dificultăţi.
• Părinţii elevilor dintr-o scoala formează rareori un grup omogen  şi nu dispun toţi de aceleaşi mijloace pentru a se implica în mod activ în activităţile şcolii. Cooperarea lor cu mediul  şcolar trebuie, deci, să ia forme diverse pentru a răspunde nevoilor  şi disponibilităţilor lor. Anumiţi părinţi sunt pregătiţi să consacre mai mult timp şi energie pentru participarea la activităţi. Unii dintre ei nu sunt disponibili decât în mod punctual şi pot să participe la un eveniment special (de exemplu să însoţească grupul de elevi cu ocazia vizitării unui muzeu). Alţii dispun de suficient de mult timp liber, energie  şi cunoştinţe pentru a putea aduce o contribuţie mai importantă  şcolii. Unii pot veni în clasă pentru a susţine o expunere pe o anumită temă (legată de locul lor de muncă, tradiţiile lor culturale, anumite experienţe de viaţă specifice sau de modul cum îşi petrec timpul liber).



Sunt un profesor bun sau nu?

Credeti ca educatia primita la scoala depinde  doar de comportamentul profesorilor? Poate ca nu, copiii au alte prioritati, programa este incarcata, sistemul e depasit, orele  sunt plictisitoare..bla,bla,bla! Ne gasim scuze,cand ar trebui sa incercam sa ne reparam lipsurile.Doar schimbarea trebuie sa inceapa cu noi!
Am inceput sa ma intreb daca este  si vina mea pentru comportamentul elevilor. Categoric Da ! De ce? Simplu ...sunt prea indulgenta…Am cativa elevi in clasa cu un comportament problematic. De exemplu: Elevi care nu realizează toate sarcinile primite în timpul orei,vorbesc cu colegul de bancă,sunt indisciplinati sau neatenti în ore .
Aceste probleme împiedică desfăşurarea optimă a orelor in  clasă şi eficienţa învăţării.
Si totusi.…nu am etichetat nicodata un copil ca fiind”rau”,nu am considerat ca elevii mei  nu ma respecta si nu am incercat sa fiu autoritara sau sa ii pedepsesc cu note mici.
Am incercat sa le captez atentia,sa ii fac sa le placa materia pe care o predau si sa invete din clasa,le-am gasit mereu scuze..sunt doar niste copii..iar eu ii iubesc…cred ca este una din conditiile esentiale pentru aceasta meserie…..
Intr-adevar aceasta meserie nu este pentru oricine si incep sa fiu dezamagita de mine si sa incep sa ma gandesc ca nu sunt facuta pentru asta…..sa fiu profesoara….sau poate ca nu sunt un profesor prea bun...Ma straduiesc sa devin si poate ca asta conteaza cel mai mult! Dar sunt momente in care aș renunța!

     Acum să nu vă imaginați că nu fac altceva decât să mă plâng,de tot și de toate, bineînțelescă există multe părți frumoase, multe avantaje. Gândiți-vă la bucuria pe care v-o aduce un copil în viața voastră, dar dacă ai ocazia să fIi înconjurat de copii, să te bucuri alături de ei,  de reușitele lor, să îți lumineze viața candoarea lor,zilnic. Să te încălzească cu privirea lor. Credeți-mă  că e minunat!

marți, 24 octombrie 2017

LISTA TERMENI CIVICI

 MIC DICȚIONAR DE TERMENI
        Material pentru elevi 
  1. AUTORITATE-Puterea de a impune cuiva ascultare,putere legitima
  2. ABUZ -Exces,nedreptate,incalcarea unui drept
  3. ANTISEMITISM -Atitudine de ură impotriva evreilor
  4. ANARHIE -Haos,stare de dezordine sociala,lipsa autoritatii
  5. ASUPRIRE-Lipsire de drepturi si libertati
  6. CENZURĂ-Ingradirea dreptului la exprimare
  7. COMUNISM -Regim politic existent in Romania inainte de 1989
  8. DEMOCRAȚIE -Sistem de guvernare in care cetatenii participa la conducerea statului
  9. DISCRIMINARE -Atitudine de ostilitate si antipatie fata de membrii unui grup fata de care avem prejudecati
  10. DICTATURĂ -Forma de abuz de putere
  11. EGALITATE -tuturor oamenilor  li se recunosc aceleași drepturi și li se impun aceleași îndatoriri
  12. FASCISM-Regim politic totalitar instaurat de Hitler si Mussolini
  13. IERARHIE -Sistem de subordonare a functiilor inferioare fata de cele superioare
  14. INTOLERANȚA-Lipsa de respect fata de credintele si obiceiurile celorlalti
  15. IDENTITATE NAȚIONALĂ-Apartenenta la un popor
  16. LIBERTATE -Posibilitatea de a acționa după propria voință sau dorință
  17. MANIPULARE-Actiune de influentare a persoanelor facandu-i sa creada ca au luat decizia singuri
  18. NAȚIUNE-Comunitate de oameni definite prin teritoriu,limba,istorie comuna si viata economica
  19. OPRESIUNE-Forma de pedepsire a celor care sunt impotriva unui sistem politic
  20. PATRIE-Teritoriu care apartine unui popor
  21. PATRIOTISM-Sentiment de dragoste fata de tara
  22. PREJUDECATA-O parere,o idée eronata pe care si-o face cineva asupra unui lucru fara cunoasterea directa a faptelor
  23. PERSUASIUNE-Puterea de a convinge pe cineva sa creada,sa gandeasca sau sa faca un anumit lucru
  24. REVOLUȚIE-Modalitate de rasturnare  unui regim politic
  25. RASISM-Ura fata de alta rasa
  26. RESPONSABILITATE-Obligatie,indatorire
  27. STEREOTIP-Extinderea unei prejudecati la toata clasa din care face parte acel lucru/individ
  28. ȘOVINISM-Cand se sustine ca in comparative cu celelalte etnii /natiuni o anumita categorie de oameni sunt mai buni,mai harnici etc
  29. SEXISM-Ideea ca un sex este superior celuilalt
  30. TOTALITARISM-Puterea este monopolizata de un singur partid
  31. TOLERANȚĂ-Cunoastere si acceptarea modului de a fi al persoanelor sau grupurilor diferite de noi
  32. XENOFOBIE-Teama sau ura fata de tot ceea ce e strain


marți, 10 octombrie 2017

Vreau să fiu cetățean activ


    Pe niște bilețele vom nota diferite afirmații care descriu comportamentele de cetățenie activă în rândul oamenilor. Fiecare este invitat să analizeze
aceste afirmații și să le selecteze pe acelea care i se potrivesc și pe care ar dori să le implementeze în viitorul apropiat. Este important să selectati  afirmațiile pe care credeti că le puteti  îndeplini la rândul vostru – puteti selecta câte afirmații considerati ca ar fi potrivite pentru voi.  La final fiecare elev va împărtăși cu restul clasei alegerile făcute.



Recomandări (pot fi adăugate mai multe comportamente de cetățenie activă):
1. De azi înainte îmi propun să arunc gunoiul doar la coșurile de gunoi și dacă văd pe cineva aruncând gunoi pe jos îi voi atrage atenția!
2. De azi înainte îmi propun ca dacă voi observa comportamente neadecvate în rândul funcționarilor publici, șoferilor de autobuz,vânzătorilor, etc. voi depune reclamații sau voi susține alți reclamanți.
3. De azi înainte îmi propun să respect regulile de circulație, legile și normele de bun simț. „Libertatea mea se termină acolo unde începe libertatea celuilalt.”
4. De azi înainte îmi propun să fac apel la autoritățile publice dacă un drept de-al meu sau al prietenilor/părinților mei /comunității mele este încălcat.
5. De azi îmi propun ca atunci cand voi implini 18 ani,să îmi exercit dreptul la vot ori de câte ori va fi necesar și îi voi încuraja și pe cei din jurul meu să facă la fel.
6. De azi înainte îmi propun să fiu mai activ în rezolvarea problemelor din comunitatea mea (dacă depistez probleme încerc să văd dacă le pot soluționa făcând apel la resursele proprii sau ale altor cetățeni, ex. campanie de ecologizare în parcul din cartierul meu, organizez o campanie de strângere de fonduri pentru un caz medical din școala mea)
7. De azi înainte îmi propun să reciclez selectiv deșeurile pentru a proteja mediul înconjurător.
8. De azi înainte îmi propun să iau atitudine atunci când voi observa un comportament sau limbaj discriminatoriu asupra femeilor, persoanelor cu dizabilități sau asupra minorităților etnice.
9. De azi înainte îmi propun să iau atitudine atunci când voi observa persoane care vor agresa animalele.
10. De azi înainte îmi propun să reclam orice situație în care se regăsește darea de mită, favoritism sau corupție.
11. De azi înainte îmi propun să iau atitudine atunci când observ
comportamente de intimidare /agresive fizic şi verbal asupra colegilor din școala mea (bullying).
12. De azi înainte îmi propun să fiu mai tolerant cu colegii mei. Dacă nu sunt de acord cu anumite opinii voi încerca să atac ideile persoanelor și nu persoanele în sine.
13. De azi înainte dacă voi observa situații ilegale le voi filma/fotografia și le voi trimite către autoritățile avizate să soluționeze cazul respectiv.
14. De azi înainte îmi propun să studiez cetatenii exemplari ai tarii mele si sa incerc sa ajung ca unul din ei.
15. De azi înainte îmi propun să fiu mai bun cu fratii,surorile mele,parintii ,bunicii,colegii si prietenii mei.
16. De azi înainte îmi propun să ii respect pe toti cei care lucreaza pentru scoala cum ar fi : secretare,femei de serviciu etc.. și îi voi încuraja și pe cei din jurul meu să facă la fel.
17. De azi inainte voi incerca sa ma ofer voluntar in activitati scolare pentru a promova imaginea scolii mele,pentru a fii mandru de ea.
18. De azi înainte îmi propun sa ma implic în proiecte care dezbat probleme ale comunității în care trăiesc.
19.De azi inainte voi incerca să găsesc soluții la problemele din comunitatea mea.
20. De azi înainte îmi propun sa ma informez din mass-media despre campaniile umanitare.