miercuri, 25 septembrie 2019

Majoritate-minoritate

Toleranţa ca atitudine=Acceptarea diversitatii.
Majoritate-minoritate. Cine decide si in ce mod?

Principiul respectarii vointei majoritatii si protectia minoritatilor
teoria contractului social-Jean-Jacques Rousseau
Tirania majoritatii-abuz de putere
Conform recensământului din 2011, populația minoritară reprezintă un procent de 11% din totalul de 20,1 milioane de locuitori

Minoritati nationale
-maghiari,
- rromi ,
-ucraineni,
- germani,
-turci,
- ruși-lipoveni,
 tătari, sârbi, slovaci, bulgari, croați, greci, evrei, italieni, polonezi, cehi etc.

Drepturile minoritatilor
Constitutia Romaniei-Dreptul la identitate-art 6
Legea 86,legea 33/1995
1992-Declaraţie ONU cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, religioase şi lingvistice

TOLERANŢA înseamnă cunoasterea, recunoasterea si acceptarea modului de a fi,al persoanelor si grupurilor.Toleranta nu inseamna renuntare la valori,ci respectarea valorilor morale si a demnitatii umane,respectarea drepturilor omului.

Acest lucru presupune:
 ~să nu considerăm că cei care au opinii diferite sunt duşmanii noştrii;
 ~să acceptăm că, uneori, opiniile noastre  pot fi greşite;

Acceptarea diferentelor NU inseamna renuntarea la opiniile si convingerile noastre,ci presupune exprimarea acestora in asa fel incat sa nu fie incalcat dreptul celorlalti de a-si exprima opiniile si convingerile. Pe de alta parte NU putem accepta in numele tolerantei abateri de la valorile morale sau incalcarea demnitatii umane.NU putem fi indulgenti din exces de toleranta sa acceptam distrugerea unor bunuri sau furtul pentru ca ar fi vorba de persoane cu un alt mod de viata.

18 decembrie – Ziua Minorităţilor Naţionale

joi, 5 septembrie 2019

Bărbatul cu tricou turcoaz

    Iar am întâlnit un bărbat pe strada cu tricou bleo-turcoaz. Stii exact culoarea pe care tu o purtai uneori. Tricourile tale de la magazinul New-Yorker. Oare le mai porți? Nu,nu erai tu. Era mai gras și mai urât. Ma uit la bărbații de pe stradă care poarta culoarea ta. Culoarea in care veneai uneori sa te vezi cu mine. Mi-a rămas întipărită în minte și o asociez cu tine. Nu știu de ce! Poate că atunci când purtai culoarea aia m-am simțit bine alaturi de tine. Poate și când purtai alta culoare a fost bine. Nu eram certați.Eram împreuna.Dar in schimb am inceput sa ocolesc pe cât posibil locurile din Bucuresti in care mă plimbam cu tine. Le evit! Le ocolesc..deoarece îmi provoacă amintiri dureroase. Si cu toate astea încă sper că omul acela de pe strada cu tricoul turcoaz ai putea fi tu.Ca te întorci și mă privești. Si că mă iei în brațe! Și mă săruți! Dar din păcate nu ești tu..și trec mai departe cu gândurile mele.