luni, 27 noiembrie 2017

Lista de sărbători legale în care nu se lucrează:

  • 1 și 2 ianuarie;
  • 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române);
  • prima și a doua zi de Paște;
  • 1 mai (Ziua Muncii);
  • 1 iunie (Ziua Copilului);
  • prima și a doua zi de Rusalii;
  • 15 august (Adormirea Maicii Domnului);
  • 30 noiembrie (Sfântul Andrei);
  • 1 decembrie (Ziua Națională a României);
  • 25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun).

vineri, 17 noiembrie 2017

Săptămâna Educației Globale


În perioada 18-26 noiembrie 2017, se desfășoară ,,Săptămâna Educației Globale”.
Tema aleasă pentru anul acesta este ,,Lumea mea depinde de noi”.
Fundația PRAIS propune elevilor din liceele/colegiile implicate în proiectul ,,Suntem tânăra generație!” să participe la activitatea ,,Mesaje pentru o lume mai bună”, o campanie de mesaje
#MyWorldDependsOnUs 
Tema: Ne asumăm responsabilitatea pentru propriile acțiuni. Respectăm diversitatea și credem în egalitate. Acționăm, pentru a face lumea un loc mai bun. Lumea mea depinde de noi!
Cum putem participa:
• Elevii care doresc să se implice în această activitate vor scrie pe o foaie de hârtie mesajele lor motivaționale pentru o lume mai bună, mesaje de susținere a diversității și egalității, prin apartenența la inițiativa europeană ,,My world depends on us”.
• Fiecare elev va fi fotografiat cu mesajul în mână. La final, toți cei care au scris un mesaj, vor face o fotografie de grup, cu clasa. Fotografiile vor fi trimise Fundației PRAIS până la data de 26 noiembrie, vor fi verificate, iar apoi postate pe pagina de Facebook.

miercuri, 15 noiembrie 2017

Proiect:Clubul părinților in școală



I.Descriere 
  Proiectul Clubul parintilor in scoala” urmareste educarea si informarea parintilor precum si sprijin si consiliere.Proiectul incurajeaza socializarea parintilor si atitudinea suportiva reciproca din partea parintilor, in sensul depasirii unor situatii de dificultate (divort, pierderea locului de munca, conflicte intrafamiliale, boli cronice etc.), care pun in pericol dezvoltarea copiilor,care genereaza riscuri de separare a copiilor de mediul lor familial cat si riscul de abandon scolar.De aceea este  importanta strangerea legaturilor cu parintii si implicarea proactiva a cadrelor didactice in prevenirea si combaterea abandonului scolar, atunci cand apar semne cum ar fi absentele nemotivate si performantele foarte slabe ale elevilor.
II.Obiective:
1.Obiective generale
·         înţelegerea nevoilor de învăţare ale copiilor
·         reconsiderarea barierelor în învăţare şi abordarea optimistă a întregului potenţial al copilului
·         identificarea motivelor care genereaza eşecul şcolar cat si reducerea riscului de abandon scolar 
2. Obiective specifice
·         Constientizarea si asumarea responsabilitatilor asociate rolului de parinte;
·         Dobandirea unei intelegeri mai profunde a caracterului unic si a comportamentului propriului copil in diferite stadii ale dezvoltarii sale;
·         Formarea unor atitudini care sa favorizeze colaborarea familiei cu scoala;
·         Cresterea implicarii parintilor in activitatea scolii si in crearea unui mediu cald si sigur pentru copil;
·         Cunoasterea factorilor de excluziune sociala. 
3. Activităti
În ceea ce priveşte activităţile care pot fi propuse părinţilor, acestea trebuie să fie multiple, variate şi să corespundă nevoilor şi posibilităţilor lor.
a)Părinţii sunt invitaţi să se implice în conceperea  şi susţinerea unor proiecte  şcolare,precum si la participarea la lectii deschise impreuna cu copii
b)Părinţii sunt invitaţi să participe la sesiuni de formare menite să-i ajute să-şi dezvolte abilităţile parentale sau să-şi îmbunătăţească cunoştinţele in educatia elevilor
c)Părinţii  trebuie să fie informati despre criteriile de evaluare utilizate la şcoală precum si să aiba acces la informatii cu privire la notele si absentele copiilor
III.Rezultate
Colaborarea dintre parinti si cadre didactice  ar putea contribui la ameliorarea randamentului scolar si a conduitei elevilor in clasa.Percepţiile părinţilor  şi cele ale cadrelor didactice sunt adesea diferite. Astfel, unii părinţi percep şcoala ca fiind singura responsabilă pentru educaţia copiilor iar alţii nu acordă o valoare prea mare şcolii şi activităţilor care se petrec în cadrul ei. 
Barierele evocate cel mai adesea în privinţa participării parentale sunt:
• lipsa de timp a părinţilor;
• limitarea relaţiilor dintre părinţi  şi personalul didactic numai la ocazii speciale
• faptul că nu există comunicare decât în perioade critice ale copilului sau, adesea,atunci când se caută un responsabil pentru această situaţie, în loc de o soluţie.
Lectii învătate
• Cadrele didactice trebuie stimulate să-şi reevalueze ideile preconcepute faţă de părinţi, îndeosebi în ceea ce priveşte dorinţa şi capacitatea lor de a se implica în activităţile  şcolii.
• Întâlnirile cu grupurile de părinţi nu trebuie să fie axate pe prezentarea de material sau transmisia de directive. Trebuie mai degrabă ca părinţii să fie implicaţi activ în procesul de învăţământ. Încercările de colaborare dintre parinti si cadre didactice  nu sunt scutite de dificultăţi.
• Părinţii elevilor dintr-o scoala formează rareori un grup omogen  şi nu dispun toţi de aceleaşi mijloace pentru a se implica în mod activ în activităţile şcolii. Cooperarea lor cu mediul  şcolar trebuie, deci, să ia forme diverse pentru a răspunde nevoilor  şi disponibilităţilor lor. Anumiţi părinţi sunt pregătiţi să consacre mai mult timp şi energie pentru participarea la activităţi. Unii dintre ei nu sunt disponibili decât în mod punctual şi pot să participe la un eveniment special (de exemplu să însoţească grupul de elevi cu ocazia vizitării unui muzeu). Alţii dispun de suficient de mult timp liber, energie  şi cunoştinţe pentru a putea aduce o contribuţie mai importantă  şcolii. Unii pot veni în clasă pentru a susţine o expunere pe o anumită temă (legată de locul lor de muncă, tradiţiile lor culturale, anumite experienţe de viaţă specifice sau de modul cum îşi petrec timpul liber).



Sunt un profesor bun sau nu?

Credeti ca educatia primita la scoala depinde  doar de comportamentul profesorilor? Poate ca nu, copiii au alte prioritati, programa este incarcata, sistemul e depasit, orele  sunt plictisitoare..bla,bla,bla! Ne gasim scuze,cand ar trebui sa incercam sa ne reparam lipsurile.Doar schimbarea trebuie sa inceapa cu noi!
Am inceput sa ma intreb daca este  si vina mea pentru comportamentul elevilor. Categoric Da ! De ce? Simplu ...sunt prea indulgenta…Am cativa elevi in clasa cu un comportament problematic. De exemplu: Elevi care nu realizează toate sarcinile primite în timpul orei,vorbesc cu colegul de bancă,sunt indisciplinati sau neatenti în ore .
Aceste probleme împiedică desfăşurarea optimă a orelor in  clasă şi eficienţa învăţării.
Si totusi.…nu am etichetat nicodata un copil ca fiind”rau”,nu am considerat ca elevii mei  nu ma respecta si nu am incercat sa fiu autoritara sau sa ii pedepsesc cu note mici.
Am incercat sa le captez atentia,sa ii fac sa le placa materia pe care o predau si sa invete din clasa,le-am gasit mereu scuze..sunt doar niste copii..iar eu ii iubesc…cred ca este una din conditiile esentiale pentru aceasta meserie…..
Intr-adevar aceasta meserie nu este pentru oricine si incep sa fiu dezamagita de mine si sa incep sa ma gandesc ca nu sunt facuta pentru asta…..sa fiu profesoara….sau poate ca nu sunt un profesor prea bun...Ma straduiesc sa devin si poate ca asta conteaza cel mai mult! Dar sunt momente in care aș renunța!

     Acum să nu vă imaginați că nu fac altceva decât să mă plâng,de tot și de toate, bineînțelescă există multe părți frumoase, multe avantaje. Gândiți-vă la bucuria pe care v-o aduce un copil în viața voastră, dar dacă ai ocazia să fIi înconjurat de copii, să te bucuri alături de ei,  de reușitele lor, să îți lumineze viața candoarea lor,zilnic. Să te încălzească cu privirea lor. Credeți-mă  că e minunat!