miercuri, 25 mai 2022

Cetățenie activă

Ce înseamnă CETĂŢENIE ACTIVĂ?

IMPLICARE CIVICĂ,
PARTICIPARE,
RESPONSABILITATE

IMPLICĂ-TE! FII VOLUNTAR!

VOLUNTARIATUL
Este activitatea de interes public desfăşurată din proprie iniţiativă de orice persoană fizică, în folosul altora, fără a primi o compensaţie materiala.
Activitatea poate fi desfăşurata în domenii precum: 
asistenţa socială, protecţia drepturilor omului, medical, cultural, artistic, educativ, ştiinţific, umanitar, religios, filantropic, sportiv, de protecţie a mediului, social,comunitar şi altele .

Organizații neguvernamentale.(abreviat ONG)
Tipuri de inițiative cetățenești în comunitățile locale.
Un ONG este o organizatie  formata printr-o asociere voluntara a unor cetateni, care isi propun un scop comun cu caracter non-profit. ONG-urile au rolul de a contribui acolo unde exista o nevoie in societate, dar unde statul si alte institutii nu au suficiente resurse pentru a se ocupa de rezolvarea acesteia. 
 De ce credeți că sunt importante ONG-urile?
Ce rol au ONG-urile in societate?
In Romania, legea defineste 3 tipuri principale de ONG-uri: asociatii, fundatii, federatii. In acest moment exista peste 90.000 de ONG-uri in Romania.Activitatea de voluntariat reprezintă una din principalele forme de participare activă la viața comunității.

VREI SĂ FACI MAI MULTE PENTRU A SCHIMBA CEVA ÎN SOCIETATE?
POŢI FII CETĂŢEAN ACTIV ÎN MULTE FELURI: IMPLICĂ-TE!

PRIN ASOCIAŢII ŞI ORGANIZAŢII NONGUVERNAMENTALE
ÎN DEZBATERI DE INTERES PUBLIC
ÎN PROGRAME ŞI PROIECTE

DE CE SĂ MĂ IMPLIC?
  • PENTRU A-I AJUTA PE CEILALŢI
  • PENTRU A DEVENI MAI RESPONSABIL
  • PENTRU A REZOLVA PROBLEMELE CLASEI, ŞCOLII, COMUNITĂŢII
  • PENTRU A ÎNVĂŢA LUCRURI NOI
  • PENTRU A-ŢI FACE NOI PRIETENI
Cum te poți IMPLICA?
  • să DEZBAŢI O PROBLEMĂ CU COLEGII...
  • să PROPUI SOLUŢII
  • să semnezi petiţii...
  • să faci VOLUNTARIAT
  • să TE INFORMEZI DIN MASS-MEDIA
  • să PARTICIPI LA ŞEDINŢELE CONSILIULUI ELEVILOR
 Domenii de activitate ONG-uri
1. CULTURĂ, ARTĂ, SPORT, RECREERE
 2. ÎNVĂŢĂMÂNT, EDUCAŢIE, CERCETARE
 3. SĂNĂTATE
 4. SERVICII SOCIALE
 5. PROTECŢIA MEDIULUI
 6. DEZVOLTARE ECONOMICĂ ŞI SOCIALĂ
 7. APĂRAREA DREPTURILOR ŞI PROMOVAREA INTERESELOR CETĂŢENEŞTI
 8. DREPTURILE FEMEILOR ŞI EGALITATEA DE GEN
 9. FILANTROPIE ŞI VOLUNTARIAT
 10. COOPERARE INTERNAŢIONALĂ
 11. REPREZENTAREA INTERESELOR DE AFACERI ŞI PROFESIONALE
 12. RELIGIE

EXEMPLE DE ONG URI 
CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică
UNICEF
Salvați Copiii România
Crucea Roșie
Greenpeace
Fundația Civitas
Teamseas
LADO
Active Watch

duminică, 8 mai 2022

A doua mobilitate în Grecia

Our Erasmus Mobility in Greece-Paranesti



În perioada 2-6 mai 2022, a avut loc la Paranesti în Grecia, cea de-a doua întâlnire a proiectului Erasmus + "Empathy in Cultural Interaction".

Duminică 1 mai 2022
Toți din echipa din România ne-am întâlnit la ora 6.00 dimineața în fața școlii și am plecat cu o zi mai devreme pe 1 mai să ne acomodam.Abia aștepțăm să vedem Scoala din Paranesti din Grecia în a doua mobilitate a proiectului nostru. Elevii Laurentiu, Andrei, Ingrid, Laura și noi profesorii - doamna director Ramona Enescu, d-na prof. Doina Giorgescu și d-na prof. Ana-Maria Gagniuc ne-am cazat în Drama la Hotel Marianna unde urmează să ajungă și celelalte țări. Sperăm că o sa fie o experiență frumoasă, de neuitat!

Luni 2 mai 2022
În prima zi a mobilității elevii și profesorii din țările participante au prezentat dansuri și cântece tradiționale specifice țării lor, respectiv Grecia, Franța, România, Polonia și Turcia. Pe urmă ne-am plimbat pe malul râului Nestos, iar elevii au avut de rezolvat un test despre flora și fauna locală. Am luat masa împreună în curtea școlii.

Marți 3 mai 2022
Vizită la crama Lazaridis și la Peliti Land- unde am aflat despre soiurile tradiționale de semințe. La școala jocuri tradiționale și activitati artistice pentru elevi. În același timp, profesorii au elaborat detaliile următoarelor mobilități. De asemenea, profesorii au discutat s-au pus de acord și au planificat agenda de lucru pentru mobilitatea din perioada 10-14 octombrie care se va desfășura în România. După - amiază am fost la Muzeul de Istorie Naturală din Paranesti.

Miercuri 4 mai 2022
Am vizitat Muzeul Arheologic și Turnul Alb din Salonic.Turnul Alb este considerat simbol al orașului, fiind unul dintre atracțiile turistice principale ale Salonicului. Ne-am făcut poze lângă Statuia lui Aristotel din Salonic, gigantul gândirii din Grecia Antică care a adus contribuții excepționale în toate domeniile. Statuia are degetul mare de la picior lustruit , strălucind în soare.Se spune că cine îl atinge va avea noroc și speră la o contaminare cu înțelepciunea lui Aristotel.Inițial Andrei Bisoc venise cu ideea să recreeze o poză și ne-am pozat toți. Piața Aristotel este un loc minunat, fiind cea mai populară și importantă piață din Salonic , iar de aici începe faleza orașului. Ne-am plimbat pe faleză, ne-am relaxat, am mâncat la unul dintre restaurantele din zonă și am avut parte de o vreme superbă.

Joi 5 mai 2022
Vizită la situl arheologic Filippoi (tur cu ghid) și plimbare la Castelul orașului Kavala, am mers pe plajă și am cumpărat suveniruri. Am petrecut o altă zi minunată alături de partenerii noștri.

Vineri 6 mai 2022
Întâlnirea din ultima zi, la școala din Paranesti, de evaluare și analiză a activităților proiectului, la ceremonia de încheiere a mobilității prin distribuirea certificatelor tuturor participanților.Eram emoționați și în același timp triști că se încheie această frumoasă experiență .Vineri, elevii și profesorii au participat la plantarea unui măslin în curtea școlii. A fost un moment emoționant și foarte frumos. Grecii sunt oameni deosebiți, au fost foarte drăguți cu noi și foarte ospitalieri. Am învățat de la ei lucruri frumoase, am redescoperit importanța lecțiilor în aer liber și în mijlocul naturii, iar în mod special am învățat să fim zâmbitori și calmi. Consider că toți participanții la activitățile din Grecia au conștientizat că trebuie să protejăm mediul înconjurător, au manifestat interes pentru istorie, cultură și tradiții .