luni, 21 martie 2022

21 martie -Ziua internațională pentru eliminarea discriminării rasiale și etnice

Anti-Racism Day - International Day for the Elimination of Racial Discrimination
Ziua internațională pentru eliminarea discriminării rasiale este marcată, anual, la 21 martie.
La nivel mondial există ICERD –International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination - Convenția internațională privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială.
La nivel național există CNCD - Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării - instituția care are atribuții de prevenire, mediere, investigare, constatare și sancționare a faptelor de discriminare. 


marți, 15 martie 2022

Prima mobilitate în Franța

 Mobility in  France 6-11 martie 2022
Project "Empathy in Cultural Interaction"

Prima zi - 6 martie 2022
Am plecat din București,de pe aeroportul Otopeni la 8.40 
Am ajuns la Paris la Charles de Gaulle la ora 11.Am mers cu trenul In Le Mans. La cazare am ajuns seara într-un loc minunat numit Le Clos d'Hauteville iar copiii au mers la familiile franceze.
A doua zi - 7 martie 2022
Prima zi in scoala,am fost primiți cu căldură,elevii și profesorii ne-au urat bun -venit.Am participat la diferite ore, iar masa la școală a fost foarte bună. Seara am petrecut-o cu echipa turcă.
A treia zi- 8 martie 2022
 Am avut activități la școală,iar după-amiază am fost la Muzeul 24 de ore din Le Mans (French Musee des 24 Heures du Mans ). Am fost impresionați,am fost plimbați de un ghid pe circuit,am văzut de unde transmit reporterii în timpul curselor, am fost chiar și pe podiumul câștigătorilor.În muzeu am văzut peste 100 de mașini istorice, multe colecții, filme și fotografii de arhivă din diferitele ediții ale curselor de-a lungul anilor.La concursul de logo,România a ieșit câștigătoare cu desenul Dariei.Am fost extrem de încântați.Seara a fost masa la restaurant cu toți profesorii implicați în proiect,foarte plăcută.
A patra zi- 9 martie 2022
A fost ziua cu excursia la Paris, 34 de elevi și 16 profesori. Cu trenul și cu metroul.Am descoperit Parisul de pe vaporaș pe Sena, trecând pe lângă Catedrala Notre-Dame am fost la Muzeul Luvru, ne-am plimbat pe Bulevardul Champs-Élysées și ne-am pozat lângă Turnul Eiffel și Arcul de Triumf.
A cincea zi - 10 martie 2022
Am vizitat Catedrala Sf.  Julien. Am participat la un Tresure Hunt prin centrul vechi din Le Mans,descoperind și pozând 5 obiective alese de echipa Franței,iar seara elevii au gătit la cantina școlii.Mâncarea a ieșit delicioasă.
A sasea zi- 11 martie 2022
Am plecat din  Paris de la Charles de Gaulle la ora 16.50. Am ajuns în București la ora 20.20.A fost o experiență frumoasă și pentru noi și pentru elevi. 


 Raportul meu pe scurt

Our Erasmus Mobility in France Collège Saint Julien - Le Mans

 Mie personal mi-a plăcut foarte mult ‘’Proiectul Harry Potter’’ desfășurat în Collège Saint Julien care oferă elevilor posibilitatea de a face parte dintr-o „casă”. Sunt cinci in total: Salamandra, Soimul, Caracatița, Licantrop și Centaur. Scopul acestui proiect este de a crea un colectiv și de a motiva elevii pentru un comportament civilizat la școală. Există un sistem de puncte - sunt recompensate faptele bune, fie ele individuale sau colective, și scăzute puncte pentru comportamentul rău. Elevii poartă insigne și un carnețel unde le sunt înscrise punctele și sunt  foarte inspirați să aducă puncte casei din care fac parte (mătură dulapurile, ridică deșeurile de la cantină, spală vasele etc.) deoarece la sfârșitul anului elevii casei câștigătoare cu cele mai multe puncte obținute vor face o excursie gratuită cu școala la Disney Land Paris. Un sistem bine gândit, motivațional și inspirațional pentru orice școală din lume.