miercuri, 28 octombrie 2020

Educație pentru orientare profesională/Economia și succesul.Activități J.A

  • Oglindă, oglinjoară

Elevii fac alegeri pentru a înțelege conceptul de autocunoaștere – abilități, interese, valori și structura pieței muncii în funcție de educație și profesie.

  • Cunoașterea de sine

Elevii își vor descoperi abilitățile și aptitudinile prin realizarea unui test de auto-evaluare. Vor pune rezultatele testului în relație cu profesiile alese și vor identifica modalități prin care pot dobândi cunoștințele și abilitățile necesare profesiilor respective.

  • Stabilirea obiectivelor personale

Elevii elaborează definiții ale succesului, apoi, pe echipe, identifică obiective de atins în drumul lor spre succes.

  • Cum să-ți alegi singur drumul în viață

Elevii vor putea identifica propriile interese în funcție de modelele pozitive întâlnite în viața cotidiană sau în societate, vor înțelege modul în care educația influențează opțiunile lor pentru viitor în viață și profesie și nivelul câștigurilor.

  • Tu decizi

Elevii învață care sunt pașii pentru luarea unei decizii corecte în diferite situații. Ei vor juca Alege succesul!, joc în care luarea unei decizii bune este aplicată în educație și opțiunile profesionale.

  • Alege succesul!

Elevii pun în aplicare cunoștințele asimilate despre procesul decizional, autocunoaștere și lumea muncii și înțeleg mai bine importanța continuării studiilor, relația dintre educație, profesie și șansele de succes.

  • Să învățăm din experiență

Elevii sunt familiarizați cu rolul important al educației. Lucrând pe echipe la citirea unor tabele, realizarea de grafice și comunicarea datelor, ei vor descoperi costurile financiare și pe cele de oportunitate presupuse de educație.

  • Costul vieții

Elevii vor lucra în echipe pentru a realiza un buget personal lunar, cu referire la profesiile alese în activitățile anterioare, pentru a determina veniturile și vor folosi ziare locale pentru a determina costurile gospodărești și de transport.

  • Păstrează echilibrul balanței

Elevii vor putea să înțeleagă că un buget echilibrat este important pentru toți, indiferent de nivelul salarial. Ei primesc cartonașe cu profesii, observă cum salariul variază în funcție de locul de muncă și trebuie să se gândească la modalități prin care pot echilibra bugetul.

  • Cumpărătorul priceput

Elevii află, în cadrul unui joc, cum plătesc consumatorii pentru bunuri şi servicii. Ei discută despre avantajele şi dezavantajele utilizării banilor lichizi sau a cardurilor de credit.

  • Asumarea riscului

Elevii află că viaţa implică riscuri şi că asigurările ajută la reducerea consecinţelor financiare ale riscurilor. Ei realizează un joc de rol pentru a demonstra cum asigurările pot reduce costurile pentru sănătate, locuinţă şi accidente auto.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu