duminică, 8 decembrie 2019

Economia și resursele

Tipuri de resurse: resurse naturale,umane și de capital
Resursele naturale -lucruri care există în mod natural,precum apa,mineralele și copacii.
Resursele umane-oamenii care fac munca necesară pentru funcționarea unor companii.
Resursele de capital-cladiri,unelte și echipamente care sunt utilizate pentru a produce bunuri sau servicii.
Bunurile pot fi:mobile sau imobile
Cost de oportunitate

Dreptatea și egalitatea

Tipuri de dreptate
Dreptatea distributivă înseamnă împărțirea dreapta a bunurilor și egalitatea șanselor
Dreptatea corectivă sau reparatorie -repararea nedreptăților comise
Dreptatea procedurală se referă la respectarea procedurilor legale-nimeni nu trebuie să își facă singur dreptate.
Egalitatea șanselor -este principiul conform căruia toți oamenii sa beneficieze de șanse egale în toate domeniile de activitate fara deosebire de origine etnica, sex, religie, varstă, dizabilități, etc.
Egalitatea în fața legii- este principiul conform căruia fiecare ființă umană trebuie să fie tratată în mod egal de lege și că toți oamenii au aceleași drepturi și aceleași obligații față de lege.
Egalitatea nu înseamnă, totuşi, ca întotdeauna, toţi oamenii să fie trataţi la fel.Principiul egalităţii presupune că în situații particulare,oamenii care se comportă asemănător să fie tratați la fel,iar cei care se comportă diferit să fie tratați diferit în funcție de merite,capacități,nevoi.

vineri, 6 decembrie 2019

Primaria Copiilor

Proiectul Primaria Copiilor susținut de PROEDUS


Cele 9 clase de gimnaziu din Școala Gimnaziala nr.103 vor organiza alegeri pentru functiile de consilier scolar,consilier general,secretar si secretar general
Elevii interesați vor trebui sa isi depuna candidatura si sa tina un discurs in fata colegilor in perioada 9-12 decembrie 2019 .Se vor organiza alegeri la nivelul claselor si se vor stabili castigatorii  pana pe 13 decembrie 2019.Reprezentantii elevilor la nivel de clasa vor detine funcția de consilier școlar -locul 1 si secretar-locul al doilea in numar total de 18.
În urma alegerilor la nivel de clasă se va constitui Consiliul Local al Școlii compus din toți reprezentații claselor numiți Consilieri Școlari.Cei 9 consilieri isi vor organiza o campanie in scoala de promovare pana in data de 17.12.2019.
Reprezentantul elevilor  va fi ales la nivel de școală in data de 18.12.2019 si va deține funcția de Consiler general,iar cel de pe locul al doilea va fi  ales secretar general.
Reprezentantul școlii numit Consilier General,va fi membru al Consiliului General al Copiilor.
Consilierii Generali pot candida pentru funcția de Primar General al Copiilor sau pentru funcția de Viceprimar cu atribuții la nivelul sectorului în care se află unitatea sa de învățământ.
Elevii aleși – consilieri școlari, consilieri generali, viceprimari si primar general al copiilor – vor avea rolul de a identifica problemele de la nivelul unităților de învățământ gimnazial, de a oferi sugestii și de a propune soluții.
Unitatea de învățământ din care provine Primarul General al Copiilor va fi numită PRIMĂRIA GENERALĂ A COPIILOR beneficiind de o distincție în acest sens.

miercuri, 4 decembrie 2019

Personalitați marcante ale culturii românești

Ziua națională-1 decembrie-Top 60 Români
Identitate națională=Apartenența la un popor

Am făcut aceasta activitate,cu elevii,pentru că am considerat că trebuie să promovăm valorile,oamenii care au făcut ceva pentru țara noastră,pentru că am constatat că nu se vorbește despre ei,pentru că a fost ziua națională și în afară de câteva stegulețe și o paradă,nu am simțit că a fost ziua României. Dacă este ziua noastră a românilor,nu ar trebui să celebrăm românii?Iată un top 60 făcut cu elevii,ale Personalitaților marcante ale culturii românești.Fiecare elev a ieșit la tablă și a trebuit sa scrie un nume al unui român,fără ca numele să se repete.Pe urmă i-am împărțit în 4 grupe:
-personalități literare-scriitori și poeți români
-personalitâți istorice-domnitori,regi,oameni politici
-personalități sportive-sportivi români
-personalități culturale...aici am avut o dificultate la a găsi un alt nume deoarece și ceilalti puteau intra cumva la cultura românească,dar am lasat asa și am pus aici inventatori,savanți,compozitori,pictori,sculptori, etc.
Top 60 cu aceia pe care i-au știut elevii de la clasele V-VIII,despre care au învățat la școală sau prin intermediul internetului.Ordinea este aleatorie.Nu am incercat să facem o ierarhie.

GRUPA 1-Literatura
1.Mihai Eminescu
2.Ion Creanga
3.George Cosbuc
4.Ion luca Caragiale
5.Vasile Alecsandri
6.Mihail Sadoveanu
7.Tudor Arghezi
8.George Topirceanu
9.Octavian Goga
10.Ioan Slavici
11.Lucian Blaga
12.Emil Cioran
13.Mircea Eliade
14.Nichita Stanescu
15.Mircea Cărtărescu
16.Marin Preda
17.Marin Sorescu
18.Liviu Rebreanu
19.George Bacovia
20.Nicolae Labiș

GRUPA 2-Istorie
1.Ștefan cel Mare
2.Vlad Țepeș
3.Mircea cel Bătrân
4.Regele Carol I
5.Regina Maria
6.Ecaterina Teodoroiu
7.Mihai Viteazul
8.Regele Mihai
9.Alexandru Ioan Cuza
10.Iancu de Hunedoara
11. Iuliu Maniu
12. Dimitrie Cantemir
13. I.C.Bratianu
14. Neagoe Basarab
15. Nicolae Bălcescu

GRUPA 3-Sportivi
1.Nadia Comaneci
2.Simona Halep
3.Gheorghe Hagi
4.Ivan Patzaichin 
5.Helmuth Duckadam 
6.Gabriela Szabo
7.Lia Manoliu
8.Ilie Nastase
9.Ion Țiriac
10.Gică Popescu

GRUPA 4-Cultură
1.George Enescu
2.Constantin Brâncuşi
3.Aurel Vlaicu
4.Henri Coanda
5.Dumitru Prunariu
6.Traian Vuia
7.Petrache Poenaru
8.Ciprian Porumbescu
9.Gheorghe Zamfir
10.Emil Racoviță
11.Nicolae Grigorescu
12.Nicolae Tonitza
13.Theodor Aman
14.Ștefan Luchian
15.Nicolae Paulescu

duminică, 1 decembrie 2019

MÂNDRU CĂ SUNT ROMÂN!

Ziua Națională este despre noi,românii.Suntem mândri de țărișoara noastră.Suntem mândri de tradițiile și obiceiurile noastre,de conaționali,de tot ceea ce este românesc!
I-am rugat pe elevii mei să facă o temă la educație socială, prin care, fie să povestească despre locuri frumoase din România,vizitate împreună cu părinții,cu bunicii,cu colegii în excursii,sau locuri despre care au învățat la ora de geografie,fie să aleagă o persoană care a însemnat sau înseamnă ceva pentru România și de care suntem mândri că au fost sau că sunt români,o personalitate istorică,un poet,un scriitor,un sculptor,un compozitor,un arhitect,un savant,un inventator,un sportiv despre care au invățat la școală la orele de istorie,religie,muzică,desen,educație fizică,etc.Și mi-au scris despre Eminescu,despre Enescu,despre Brâncuși,despre Ștefan cel Mare,despre Simona Halep,despre Aurel Vlaicu ..și mulți alții.Au demonstrat că sunt mândri de valorile noastre naționale,au demonstrat că au învățat cu drag de la cei mai buni profesori din școala noastră.
Avem trecut,prezent și viitor.Îl avem pe Creangă cu frumoasele lui amintiri din copilărie,îl avem pe Cioran,îl avem pe marele Sadoveanu,pe Blaga,avem castelul Peleș,avem castelul Corvinilor de la Hunedoara,avem ceramica de la Horezu,avem obiceiuri care marchează diferite evenimente din an,avem sărbători creștine,avem patrimoniu și valori culturale,dar cel mai important avem respect pentru diversitate culturală,avem valori și principii.La educație socială învățăm despre solidaritate,empatie,toleranță,învățăm să acceptăm diferențele dintre noi și să fim buni cetățeni ai minunatei noastre țări!
Doamna director împreună cu doamnele învățătoare și cu diriginții de la clasele V-VIII,au decis anul acesta să serbeze Ziua Națională invitând și părinții să se implice,învățându-i pe elevi despre sat,viața la țară,portul popular,tradiții și obiceiuri,biserica satului,case românești,sărbători si folclor.Dar nu a fost numai atât,a fost mult mai mult,a fost despre lucru în echipă,despre colaborare și prietenie,despre colegialitate și despre familie.
Eu, deși nu aveam ore vineri în școală,am venit să îi văd,pe cei mici. dar și pe cei mari la diferitele lor activități la șezătoare,alături de părinți și bunici învățând să coasă,la povești despre satul românesc,îmbrăcați în costume naționale,la cor, cântând cu zâmbetul pe buze frumoasele noastre cântece populare ,imnul național,dar și imnul școlii noastre dragi. Am fost entuziasmată să văd elevii de  primar conlucrând cu cei  de la gimnaziu., ca o  adevărată familie numeroasă,participând la activități,alergând să vadă,să vorbească,să ajute acolo unde era nevoie la decorarea claselor,Am văzut unitate în școală,toți elevii și profesorii fiind legați printr-un singur gând sau mai bine zis un singur  sentiment, puternic ,al dragostei de patrie.M-am simțit mândră că fac parte din acest colectiv minunat al Școlii Gimnaziale nr.103,''Școala dintre castani''!