luni, 9 octombrie 2023

Patrimoniul cultural

Educație socială clasa a VI-a Patrimoniul cultural

16 noiembrie Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România


Patrimoniul cultural se împarte în două categorii:
  •  material : mobil și imobil
  • imaterial : tradiții,obiceiuri,folclor.

În România, Ministerul Culturii își desfășoară activitatea de protejare, conservare, restaurare și valorificare a patrimoniului cultural prin colaborarea directă cu Institutul Național al Patrimoniului.
În Lista Patrimoniului mondial sunt înscrise:
  • Delta Dunării (1991)
  • Sate cu biserici fortificate din Transilvania (1993),
  • Biserici din Moldova (1993, 2010), Mânăstirea Hurezi (1993),
  • Cetățile Dacice din Munții Orăștiei (1999),
  • Centrul Istoric Sighișoara (1999),
  • Biserici de lemn din Maramureș (1999).
Titlul proiectului: România în Patrimoniul Imaterial UNESCO
Scopul proiectului: explorarea celor șapte elemente românești înscrise în Patrimoniul UNESCO. Lista Patrimoniului Imaterial:
  1. Ritualul Călușului (2008),
  2. Doina (2009),
  3. Tehnici de prelucrare a ceramicii de Horezu ( 2012),
  4. Colindatul în ceată bărbătească (2013),
  5. Jocul fecioresc (2015),
  6. Meșteșugul covoarelor tradiționale de perete (2016),
  7. Practicile tradiționale culturale asociate zilei de 1 Martie. Mărțișorul (2017).
UNESCO - Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură


duminică, 8 octombrie 2023

“Holocaustul - o tragedie ce nu trebuie să se mai repete niciodată”

              Holocaustul a fost un eveniment tragic. În prima jumătate a secolului XX, Partidul Nazist, condus de Adolf  Hitler, a promovat o serie de prejudecăți legate de evrei și alte grupuri considerate indezirabile, precum romii, homosexualii, persoanele cu dizabilități sau cu probleme de sănătate mintală etc. Visul naziștilor era exterminarea acestor grupuri, pentru a obține în final o rasă superioară de oameni. Soluția pe care au găsit‑o pentru a atinge acest obiectiv a fost exterminarea. Evreii, romii și celelalte grupuri au fost trimise în lagăre în care condițiile de trai erau îngrozitoare. În timpul Holocaustului au fost omorâți aproximativ 11 milioane de oameni într‑un mod crud, inuman și sadic. Pentru ca astfel de tragedii să nu mai aibă loc, astăzi drepturile omului sunt protejate de legislația națională și internațională, dar respectarea lor este o responsabilitate care revine fiecăruia dintre noi.

27 Ianuarie ‑ Ziua Internaţională pentru Comemorarea Memoriei Victimelor Holocaustului (ONU) ‑ International Day of Commemoration in Memory of the Victims of the Holocaust (UN)

25 aprilie – Ziua Holocaustului. Marchează lichidarea de către nazişti, în timpul ultimului război mondial, a şase milioane de evrei, peste 500.000 romi, cât şi a altor victime (pe criterii de diversitate fizică, sexuală, religioasă, ideologică etc.).

9 octombrie – Ziua Holocaustului. Comemorarea în România a victimelor Holocaustului din rândul evreilor, romilor şi al altor categorii (persoane victimizate din raţiuni de diversitate fizică, sexuală, religioasă, ideologică etc.).